İnşaat mühendisliği bölümü liselerin sayısal bölümlerinden öğrenci kabul etmekte ve üniversite sınavında da matematik-fen alanından puanlarla öğrenci seçmektedir. İnşaat sektörünün hızlı yükselişi bu alanda mühendislere daha çok ihtiyaç duyulmasına neden olmuştur. Ülkemizdeki üniversitelerin neredeyse tamamında inşaat mühendisliği bölümü bulunmaktadır.
Mezun olan inşaat mühendisleri hangi sektörde çalışabilir?
- İnşaat sektörü: İnşaat mühendislerinin doğrudan yöneldiği en çok tercih ettiği sektördür. Ülkemizde hızlı büyüyen inşaat sektöründe, yapı firmalarında kolaylıkla iş bulabilen inşaat mühendisleri, ayrıca kendi yapı şirketlerini de kurarak mesleklerini icra edebilmektedirler.
Büyük ya da küçük ölçekli tüm inşaat firmalarında iş bulma şansı olan inşaat mühendisleri, deneyimlerine ve çalıştıkları işletmelere göre farklı ücretlere sahiptirler. Ancak genel olarak bakıldığı zaman inşaat sektöründe aldıkları ücretler tatmin edici rakamlardır.
- Üretim sektörü: İnşaat malzemeleri üreten ve yapı sektörüne malzeme sağlayan üretim firmaları da kapılarını inşaat mühendislerine açıyor. İnşaat sektörü için üretilen malzemelerin yapılara uygunluğu ve bu işletmelerin ürün geliştirme departmanı olan AR-GE’de ürünlerin daha iyi olması ve geliştirilmesi için inşaat mühendislerine ihtiyaç duyulmaktadır.
En son teknolojik yeniliklerin yapı malzemelerine uyarlanması ve yeni yeniliklerin bulunması alanında bu departmanlarda görev yapan inşaat mühendisleri oldukça iyi rakamlara iş bulabilmektedirler. Ayrıca ağır sanayi işletmeleri de yeni işletme kurma veya mevcut çalışma alanlarının genişletilmesi ve iyileştirilmesi için bünyelerinde inşaat mühendisi bulundurmaktadırlar.
- Devlet sektörü: Kamu kurum ve kuruluşları tarafından yaptırılan yol, hava alanı, baraj ve diğer kamu alanlarının inşaatlarında çalıştırılmak üzere devlet bünyesine inşaat mühendislerini almaktadır. Özel idare daireleri ve bakanlıklara KPSS sınavı ile başvuru yapılarak devlet sektöründe de kolaylıkla çalışılabilmektedir.