2016 yılının Haziran ayında eşik değeri olan 100 puanın altına gerileyen İnşaat Malzemeleri Bileşik Endeksi, bu yılın Ağustos ayı itibariyle tekrar eşik değerinin üzerine çıkmayı başardı. Sektör, son aylarda hızlı bir toparlanma yaşıyorken bu eğilimin ivmesi de Ağustos ayı itibariyle kaybedildi.
2016 yılının Haziran ayı sonrasındaki en yüksek düzeye ulaşan inşaat malzemeleri sektörü, bu yılın Ağustos ayı itibariyle tekrar eşik değeri olan 100 puanın üzerine ulaşmayı başardı. Türkiye İnşaat Malzemeleri Sanayicileri Derneği tarafından aylık olarak açıklanan İnşaat Malzemeleri Bileşik Endeksi için oluşturulan tüm alt endekslerde Ağustos ayı itibariyle hepsinde yükseliş hakim olmasına rağmen, son aylardaki toparlanma ivmesinin Ağustos ayı itibariyle kaybedildiği de ortaya çıktı.
Faaliyet Endeksi Olumlu Olsa da Yavaşladı
Alt endeksler arasında önemli bir yere sahip olan Faaliyet Endeksi’nde bu yılın Ağustos ayında bir yavaşlama söz konusu olsa da, endeksin sahip olduğu olumlu eğilim devam ediyor. Dönem içerisinde 1.8 puanlık bir artış yakalayan Faaliyet Endeksi, orta vade içerisinde dinamiklerin önemli bir güçlenme yaşadığını ortaya koyuyor. 12 aylık süreç içerisinde Faaliyet Endeksi’nde yaşanan artış ise 20,2 puan seviyesinde olarak kayıtlara geçti.
Orta vadede güçlenme eğiliminde olan bir diğer endeks ise Güven Endeksi. Bu endekse hakim olan yavaş artışa rağmen, orta vadeli dinamiklerin gösterdiği faaliyetlerin önemli bir güven artışı yarattığı da İMSAD Raporu tarafından görülüyor. Temmuz ayına oranla Ağustos ayında 0,9 puanlık artış yaşayan Güven Endeksi’nde, 2016 yılında kaybedilen güven seviyesine tekrar erişilmiş oldu.
Beklenti Endeksi’nde Yükselme Hakim
Temmuz ayına oranla 1,2 puan artış yaşayan Beklenti Endeksi, 2016 yılının Ağustos ayına oranla ise 5,7 puanlık bir artış yaşayarak dikkatleri üzerine çekiyor. Eylül, Ekim ve Kasım dönemleri için alınan ihracat siparişlerinde önemli bir artış olduğunu gösteren raporda, iç siparişlerdeki artış beklentisinin ivmesine kaybetmesine rağmen bahsi geçen 3 aylık gelecek dönem içerisindeki üretim, yatırım ve istihdam beklentilerinde önemli artışların yaşandığı vurgulandı.
İMSAD Raporu’nda 3 Önemli Uyarı
Türkiye İnşaat Malzemeleri Sanayicileri Derneği tarafından açıklanan raporda 3 ana başlıkta önemli uyarılar da yapıldı. Yapılan uyarıların ilki pazarlar için doygunluk uyarısı oldu. Raporun olumlu olmasına rağmen Türkiye’nin iç pazarındaki doygunluk seviyesine yaklaşıldığının belirtildiği raporda, yurt içinde gerçekleşen satış artışlarının Ağustos ayı itibariyle yavaşladığı, ihracatın ise altı aylık bir sürecin sonunda bir önceki aya oranla ilk defa gerilediği belirtildi. Üretimdeki artışın sınırlı olarak vurgulandığı rapor ile, tahsilat hızında yaşanan artışın mevsim etkileri sebebiyle durağanlaşmaya başladığı belirtildi.
Raporla birlikte yapılan uyarılardan ikincisi ise Güven Endeksi’nde olan artışın yavaşlaması oldu. Ağustos ayında temkinlik bir artış olduğunu belirten rapor, geçen yılın aynı dönemine oranla 0,2 puanlık gerileme yaşadığı vurgulandı. İMSAD Raporu’nda güven artırıcı unsurlara yeni araçların eklenmesine önemli bir ihtiyacın olduğu belirtildi. Son uyarı ise Beklenti Endeksi ve toparlanma hızında geçerli olan yavaşlama üzerinden yapıldı. Beklenti Endeksi’nde yaşanan yükselmeye zıt olarak hem Türkiye ekonomisinde, hem de inşaat malzemeleri sanayisinde mevcut beklentilerin daha düşük bir ivmeye geçtiğine vurgu yapılan raporda, devam eden 3 aylık süreçte verilecek siparişlerin Ağustos ayı itibariyle yavaşlamaya geçtiği belirtildi.