İmar Barışı Neleri Kapsıyor?

İmar Barışı Neleri Kapsıyor?
İmar Barışı Neleri Kapsıyor?

İmar Barışı, geçmişte İmar Kanunu’na aykırı bir şekilde ya da ruhsatsız bir şekilde kaçak olarak inşa edilen yapıları kayıt altına almayı sağlayan ve Yapı Kayıt Belgesi temin eden bir düzenlemedir. Peki İmar Barışı neleri kapsıyor?

Türkiye çapında milyonlarca konutu kapsadığı tahmin edilen İmar Barışı Başvurusu, halk dilinde İmar Affı olarak anılmaktadır. Bu konuda iskanı olmayan kişilerin merakla beklediği sorulardan biri de “İmar barışı neleri kapsıyor?” sorusudur.

İmar barışı iskanı olmayan inşa halinde bulunan yapılara sahip kişiler tarafından güncel olarak yapılması dört gözle beklenen bir hizmettir. Güncel olarak mecliste verilen karara bağlı olarak güncel iskan durumu için genel bilgilere değinilmiştir. Bu kararlara göre de “İmar barışının neleri kapsıyor?” sorularına da yazımızda yanıt bulabilirsiniz.

İmar Barışı Neleri Kapsıyor?

İmar Barışı Neleri Kapsıyor?
İmar Barışı Neleri Kapsıyor?

İskanı olmadığı halde inşa edilen yapılarda yaşamını sürdüren vatandaşları alakadar etmektedir. Bu yapılarda yaşayan vatandaşların işe yarayacak olan bu düzenleme sayesinde, iskanı olmayan yapıların elektrik, su, doğalgaz gibi altyapı hizmetlerden, herhangi bir problem yaşamadan yararlanabilmektedir. Hayata geçirilen İmar Affı düzenlemesi ile belli bir miktar bedel ödeyecek olan yapı sahipleri, iskanlarını alabilecek ve yapıların iskanlı bir hale gelmesi ile elektrik, su, doğalgaz gibi hizmetlerden kesintisiz olarak faydalanabilecek.

İmar Barışı düzenlemesinden faydalanabilmek için yapı sahiplerinin e-devlet üzerinden başvuruda bulunması ve kayıt belgesi için talep edilen bedeli ödemesi gerekmektedir. Ödeme yapılacak olan bedel ise imar barışı hesaplama işlemi ile öğrenilebilmektedir.

İmar Barışı Çatı Katını Kapsıyor mu?

Çatı Katını Kapsıyor mu?
Çatı Katını Kapsıyor mu?

İmar Barışı başvurusunda vatandaşlar tarafından en çok merak edilen konulardan biri de düzenlemenin çatı katında sonradan inşa edilen daireleri kapsayıp kapsamadığıdır. Konu ile alakalı olarak elde edilen bilgilere göre İmar Barışı düzenlemesi sayesinde mevzuata aykırı olarak inşa edilen daireler kayıt altına alınmaktadır. Yapı Kayıt Belgesi ile kat sahiplerinin yarısının muvafık olması halinde yapının kullanımına izin verildiği belge dahi aranmadan cins değişikliği ve kat mülkiyeti alınabilmesi mümkün kılınmaktadır. Katı katında konut sahibi olan vatandaşlar konu ile alakalı olarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığına müracaat edebilmektedir.

İmar Barışı Cins Değişikliği Nasıl Yapılır?

İmar Barışı cins değişikliği, yapının kayıtlı olduğuna dair belge, yapı ile alakalı olarak mimar tarafından yapılan ve taşınmazın bütün paydaşlarının imzalamış olduğu ve elektronik ortamda Tapu Müdürlüğüne sunulan proje, umumi hizmet alanlarının terk edildiğine dair alınan belge ve bunun gibi belgeler ile Tapu Müdürlüğüne müracaat edilerek yapılmaktadır. Talep edilen bu belgelerin doğruluğu ise belgeleri hazırlayanlarla beraber yapı malikleri sorumlu tutulmaktadır.

Görüşlerini Yaz

Lütfen bir yorum yap!
Lütfen buraya adını yaz.