İmar Barışı Başvuruları Rekor Üstüne Rekor Kırıyor!

Ülke genelinde yaklaşık olarak 12 – 13 milyon civarındaki kaçak ya da ruhsatsız olarak inşa edilen İmar Barışı başvurularında rekor kırılıyor.

8 Haziran 2018 tarihi itibari ile başlayan İmar Barışı başvuru sürecinde, 31 Ekim 2018 tarihine kadar başvurular yapılmış olacak. Yalnızca e-devlet uygulaması üzerinden alınan başvurularda, yapılara Yapı Kayıt Belgesi çıkarılabilmesi için bir bedel ödenmesi gerekecek. Bu bedel için son ödeme tarihi ise 31 Aralık 2018 olacak.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum tarafından İmar Barışı başvuruları ile alakalı olarak yapılan son açıklamada, 8 Haziran’dan bu yana başvuruda bulunan yapı sahiplerinin 3 milyon 780 bin kişiye ulaştığı ifade edildi.

İmar Barışı düzenlemesi dahilinde bankalar tarafından da kolaylık sağlanıyor. Yapı Kayıt Belgesi için ödenmesi gereken bedeli tüketicilere uygun şartlarda kredi olarak sunabiliyor. İmar Barışı kredisi olarak sunulan bu krediler yapı sahiplerinin ihtiyacını giderebiliyor.

İmar Barışı Düzenlemesi Nasıl Ortaya Çıktı?

İmar Barışı, dar gelirli vatandaşların yaşamını sürdürmüş olduğu yaklaşık olarak 13 milyon civarındaki aykırı yapı için bir ihtiyaç haline geldi. Söz konusu bu yapılardaki imar mevzuatına aykırılık 1950 – 2000’li yıllarda meydana gelirken, vatandaşlar ve belediyeler arasında yaşanan problemler, hükümeti İmar Barışı konusunda harekete geçirmeye sevk etti.

İmar Barışından Faydalanıp Faydalanamayacak Yapılar Neler?

İmar Barışı, 31 Aralık 2017 tarihi öncesinde mevzuata aykırı, ruhsatsız, kaçak olarak inşa edilen yapıları kapsayan bir düzenlemedir. Bu yapılan dışında kalanlar ile Boğaziçi Sahil Şeridi ve öngörünüm bölgesinde, İstanbul Tarihi Yarımada’nın Sultanahmet ve Süleymaniye bölgeleri, Gelibolu Tarihi Alan’da belirlenmiş olan bölgelerdeki yapılar, başkasına ait olan gayrimenkuller üzerinde inşa edilen yapılara İmar Barışı’ndan faydalanamayacak.

 

Görüşlerini Yaz

Lütfen bir yorum yap!
Lütfen buraya adını yaz.