Türkiye’de gayrimenkul sektörü imar afları vasıtasıyla önemli gelişmeler yaşamaktadır. Birçok yapı sahibi, gerçekleştirdikleri aykırı inşaları, aflar vasıtası ile yasal hale getirmeleri doğrultusunda önemli aşamalar kaydetmektedirler. Peki imar affı nedir? Nasıl faydalanılır?
İlk etapta imar affının ne olduğunu anlamakta fayda var. İmar affı, imar kurallarına uygun olarak inşa edilen yapılara, inşa süreci sonrasında kaçak olarak bölüm eklenmesi, değişikliğe gidilmesi gibi inşai işlemlerin, resmiyet kazandırılması anlamına gelmektedir.
İmar Affı Kanunu Nedir?
İmar affı, 2981 sayılı İmar Yasası kapsamında, imar ve gecekondu yasalarına uymayan şekillerde inşa edilmiş, inşa edilmekte olan tüm yapılar hakkında uygulanacak ve uygulanabilecek olan tüm işlemlerin düzenlendiği, hak sahiplerinin de mülkiyet sorunlarını çözmeyi hedefleyen bir kanundur. Lakin bu kanun, 2012 yılında Kentsel Dönüşüm projelerine olan desteği artırabilmek adına çıkartılmış olan 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Kanunu ile birlikte yürürlükten kaldırılmıştır.
2012 yılında yürürlükten kaldırılan imar affı kanunu için, 31 Mayıs 2015 tarihine kadar ek süre tanınmış, tanınan bu sürede de vatandaşların gerekli işlemlerini tamamlayamamaları, tapu sahibi konumuna geçemeyen vatandaşların uzatma taleplerini iletmeleri ile birlikte 31 Mayıs 2018 tarihine kadar üç yıl süre ile uzatılmıştı.
İmar Affı Kanunundan Kimler Faydalanabilir?
İmar Affı Kanunu’ndan faydalanabilmek adına; tamamı ya da bir kısmı kaçak olarak inşa edilmiş bir yapıya sahip olunması, izne tabi olmayan gayrimenkullerden herhangi birine sahip olunması gerekmektedir.
Aynı zamanda belediye ve mücavir alan sınırlarında bulunan yapılar, 6785 sayılı Kanuna, 1605 sayılı kanun ile eklenmiş olan Ek 8 ve 8’inci maddeler gereğince, yönetmeliğin 103. Maddesi kapsamına girmekte olan alanlardaki yapılar, B bendi ile belirlenmiş olanların dışında kalmış olan; sanayi, depolama, turistik ve tarımsal yapılar olarak belirlenmiştir. Aynı zamanda anlaşma talebinde bulunmuş olan yapılar da imar affı kanunundan faydalanabilmektedirler.