Ilısu Barajı Türkiye Ekonomisine 1,5 Milyon Lira Kazandıracak

Ilısu Barajı’nın çalışmaları Haziran ayında sonlanacak ve artık su tutulmaya başlanacak. Barajın maliye 1,5 milyon avro oldu. Türkiye’ye kazandıracağı ise senelik 1,5 milyon lira olacak.

Mardin ile Şırnak il sınırları arasında bulunan Dicle Nehri üzerinde inşa edilen ve inşası halen de süren, pek çok kez de PKK’lı teröristlerin hedefi olan Ilısu Barajı ile HES’te ilerleyen aylarda su tutulmaya başlanacağı açıklandı. Ilısu Barajı, bu senede ürettiği elektrik enerjisi ile birlikte Türkiye ekonomisine senelik olarak 1,5 milyar lira tutarında gelir kazandıracak. Aynı zamanda da ülkemizin 2. Barajı konumunda yer alacak.

“Dolgu Hacmiyle Dünya’da 1. Sırada”

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan DSİ Genel Müdürü Murat Acu, Ilısu Barajı’nın dolgu hacminin 24 milyon metreküp olduğunu, önü yüzü beton kaplı kaya dolgu hacminde oluştuğunu, bu hacimle de bu barajın dünyada çapında ilk sırada yer aldığını söyledi.

Kurulu güç noktasında bakıldığında ise ülkemizin 4. Büyük barajı konumunda yer aldığını söyleyen Acu, Ilısu Barajı’nın bütün proje olduğunu, hadi baraj sona erdi, su tutuyoruz demekle olacak bir proje olmadığını, temelde yükseldiğinin 135 metre olduğunu, aynı zamanda da 6 tribünden oluştuğunu, kurulu gücünün 1.200 megawatt, senelik bazda enerji üretiminin ise 4 milyar 120 milyon kilowatt saat olduğunu söyledi.

Ilısu Barajı’nın toplam maliyetinin ise 1.5 milyon avro değerinde olduğunu söyleyen Acu, ancak bu rakamın kısa dönemde kendini amorti edebildiğini aktardı. Barajın daha çok enerji amaçlı olarak yapıldığını söyleyen Batman Ziraat Odası Başkanı Nizamettin Aydiş ise, bu kapsamda da çiftçilerin elektrik sorunlarının ortadan kalkacağını, barajlara yapılan yatırımların çok önemli olduğunu, haziran ayında da suyun tutulmaya başlanacağını söyledi.

Görüşlerini Yaz

Lütfen bir yorum yap!
Lütfen buraya adını yaz.