İki Fay Kırığı Birleşirse İstanbul İçin Felaket Olur!

Bursa'da düzenlenen 13 Ekim Uluslararası Afetlerin Azaltılması Günü'nde konuşma yapan Yrd. Doç. Dr. Oğuz Gündoğdu, İstanbul için beklenen deprem hakkında önemli açıklamalar bulundu.

Bursa’da düzenlenen 13 Ekim Uluslararası Afetlerin Azaltılması Günü’nde konuşma yapan Yrd. Doç. Dr. Oğuz Gündoğdu, İstanbul için beklenen deprem hakkında önemli açıklamalar bulundu. Gündoğdu, açıklamasında 1766 ve 1894 kırıklarının katılımı ile gerçekleşmesi halinde bir felaket olacağını aktardı.

Bursa Valiliği ve Bursa İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü’nün ortaklığında organize edilen 13 Ekim Uluslararası Afetlerin Azaltılması Günü’nde konuşma yapan Yardımcı Doçent Doktor Oğuz Gündoğdu, yaptığı açıklamada İstanbul için beklenen depremde 1766 kırığının ve Adalar önünde yer alan 1894 kırığının birleşmesi halinde sonuçların çok ağır olacağını aktardı.

Beklenen Deprem 7,7 Seviyesinde!

Jeofizik Mühendisi Gündoğdu, İstanbul için beklenen deprem için, biriken enerjiden hesaplanan tahmini deprem büyüklüğünün 7,7 seviyesinde olduğunu aktardı. 1766 tarihli fay hattı kırığının tekrar canlanması olarak yorumlanan bu etkiye Adalar’ın önünde yer alan 1894 tarihli kırığın da katılması ile birlikte bir felaketin ortaya çıkacağını aktaran Gündoğdu, bu ihtimalin gerçekleşmemesinin de mümkün olduğunu aktardı.

Afetle Mücadelede Başarılı, Afete Karşı Bilinçlendirmede Başarısızız!

Türkiye’nin afet ile mücadele konusunda başarı kaydettiğini aktaran Gündoğdu, aynı zamanda afet öncesi risk konusunda bu başarının olmadığını, yasal düzenlemelerde eksiklerin fazla olduğunu, yüksek binalar için depreme uyum konusunda hazırlanan yönetmeliğin de halen daha yürürlüğe alınmadığını kaydetti.

İki Fayın Birleşmesi Halinde…

İstanbul için beklenen depremin kesin bir şekilde gerçekleşeceğini ifade eden Gündoğdu, tahmini şiddet olarak da 7.5 şiddetinin artı-eksi 2 olacağını kaydederken, bu hesaplamaların biriken enerjiden yola çıkarak hesaplandığını aktardı. Bahsi geçen iki kırığın birleşmesinin de bir senaryo olduğunu kaydeden Gündoğdu, 100 yıldan fazla bir süredir 1894 kırığının enerji topladığını, bölgede halen daha mevcut enerjinin olmamasına rağmen, depreme katılma ihtimalinin de mümkün olduğunu kaydetti.

Halk Bilinçlendirilmeli!

Bursa, İstanbul gibi şehirlerde göçün düzenli olarak çoğaldığını ama büyümenin de düzensiz bir eğilim gösterdiğini vurgulayan Yrd. Doç. Dr. Gündoğdu, deprem konusunda vatandaşların bilgili olmasının ve bilinçlendirilmesinin de önemli olduğunu aktardı. Yasal düzenlemeler konusunda önemli eksikliklerin halen daha bulunduğunu ifade eden Gündoğdu, yüksek katlı binalar için doğal afetlere uygunluk konusunda hazırlanan yönetmeliğin halen çıkmadığını, Türkiye’deki her şehrin risklere çok açık olduğunu ifade etti.

Görüşlerini Yaz

Lütfen bir yorum yap!
Lütfen buraya adını yaz.