İkametgahın sözlük anlamı; bir kimsenin oturduğu yer, yaşadığı konutun yer aldığı konumdur. Hukuki olarak bakıldığında bir kimsenin yalnızca bir ikameti mevcut bulunmaktadır. İkametgah belgesi ise bir kimsenin yaşamakta olduğu yerin resmi açıdan belirtildiği ve devlet kayıtlarında da yer alan yerin adresi olarak tanımlanmaktadır. Kısaca ikametgah beldesi, bir bireyin nerede yaşadığını, oturduğunu resmi olarak göstermektedir. Bireyler bir şehirden başka bir şehre ya da bir evden başka bir eve taşındığında adres değişikliğini Nüfus Müdürlüklerine bildirmek ve ikametgah değişikliği gerçekleştirmekle yükümlüdür.
Geçmiş dönemlerde kişilerin yaşamış olduğu mahallenin muhtarlığından temin edilen ikametgah belgesi, şimdilerde ise Nüfus Müdürlükleri üzerinden ve gelişen teknoloji sayesinde e-devlet sistemi üzerinden alınabilmektedir. Özellikle de e-devlet uygulaması ile Nüfus Müdürlüklerinde sıra beklemeden ve herhangi bir ücret ödemeden kolaylıkla temin edilebilen ikametgah belgesi, iş başvurusu, abonelik açtırma, pasaport, vize başvurularında ya da bunun gibi çeşitli alanlarda gerekli görülmektedir. Bu belgeyi temin edebilmek için kişinin yalnızca Nüfus Cüzdanını yanında bulundurması gerekmektedir.
İkametgah Değişikliği Cezası Sorgulama
Günümüzde her bir birey, adres değişikliği gerçekleştirdiğinde bu durumu Nüfus Müdürlüğüne bildirmekle yükümlüdür. Kanun ile sabit kılınan hükme göre adres değişikliği bildirme süresi 20 gündür. Kişinin ikametinin bulunduğu yerden düşmesi ile beraber 20 gün içerisinde adres değişikliğini bildirmesi gerekmektedir. Aksi takdirde ikametgah değişikliği cezası uygulanmaktadır.
İkametgah değişikliği cezası genellikle bireye posta yolu ile ulaştırılmaktadır. Bunun dışında idari para cezası olarak uygulanan ikametgah değişikliği cezası e-devlet uygulaması üzerinden Ceza Sorgulama ekranı ile öğrenilebilmektedir
İkametgah Değişikliği Cezası Nereye Ödenir?
İkametgah cezası, kesildiği tarih itibari ile 1 ay içerisinde Defterdarlık Muhasebe Müdürlüğü ya da Mal Müdürlüğüne ödenmektedir. İkametgah cezasının tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içerisinde ödenmesi halinde, tıpkı pek çok idari para cezasında olduğu üzere yüzde 25 indirim uygulanmaktadır. Adres değişikliğinin geç ödenmesi halinde 58 TL, yanlış adres beyanı gerçekleştirilmesi halinde ise bin 118 TL kadar ceza uygulanmaktadır.
Her türlü gasp, doğal afet ya da terör sebepleri ile nüfus ve aile cüzdanının kaybolması gibi durumlarda nüfus olaylarının bildirim sorumluluğunun yerine getirilmemesi gibi durumlarda para cezası uygulanmamaktadır.