İkametgah, bir bireyin yaşamını sürdürdüğü meskenin bulunduğu konum, adres, yer olarak bilinmektedir. Dernek ya da vakıf gibi tüzel kişiler açısından bakıldığında ise ikametgah, tüzel kişilerin faaliyetlerini yürüttüğü ve devlet kayıtlarında yer alan yerin konumu olarak bilinmektedir. İkametgah belgesi ise; bireylerin devamlı olarak yaşadıkları adresin yer aldığı belgeye verilen isimdir. Bireyler, yaşamını sürdürdükleri konuttan taşındıklarında adres değişikliği gerçekleştirmiş oldukları için yasa tarafından belirlenen süre zarfı içerisinde taşındığını bildirmesi ve ikamet adresini yeni yerine aldırması gerekmektedir. Aksi takdirde cezai yaptırım ile karşılaşılabilmektedir.
İkametgah (Adres) Değişikliği Bildirimi Süresi
İkamet ettiği adresten taşınan bir bireyin belirli bir süre zarfı içerisinde taşındığını ilgili birimlere bildirmesi yasal bir zorunluluktur. Adres değişikliği bildirimi için yasal olarak belirlenen süre 20 iş günüdür. 20 iş günü içerisinde ikametgah değişikliğini bildirmeyen bireyler için idari para cezası uygulanmaktadır. Fakat gasp, hırsızlık, hemen hemen her türlü doğal afet ve terör gibi durumlarda nüfus ve aile cüzdanlarının kaybedildiği ve bu yükümlülük yerine getirilmediğinde bireylere idari para cezası uygulanmamaktadır.
20 gün içerisinde bildirilmeyen yasal zorunluluklar için 2018 yılında bireylere uygulanan idari para cezası 50 TL olarak bilinmektedir. Cezasının uygulandığı tarih itibari ile 15 gün içerisinde ödeme yapan bireylere yüzde 25 indirim uygulanmaktadır.
İkametgah Değişikliği Bildirimi E-Devlet Üzerinden Yapılır mı?
İkametgah değişikliği bildirimini e devlet uygulaması üzerinden gerçekleştirebilmek mümkündür. Bunun için e-devlet şifresi ile beraber mobil imza ya da elektronik imzaya ihtiyaç duyulmaktadır. Yalnızca e-devlet şifresi ile gerçekleştirilmesi mümkün olmayan bu işlemde bireyin GSM operatöründen mobil imza ya da ilgili birimlerden elektronik imza oluşturması gerekmektedir.
İkametgah Değişikliği Bildirimi için Bulundurmanız Gereken Evraklar
Beyan edilecek olan adresin boş bir konut olması halinde herhangi bir evraka ihtiyaç duyulmamaktadır. Fakat bireyin başvuru esnasında yanında konuta ait herhangi bir elektrik, su gibi aboneliklere ait faturayı bulundurması faydalı olacaktır. Beyan edilecek olan adres daha önce bir başkasının ikametinde ise yine bu faturalardan herhangi biri talep edilmektedir. Bunların aksine birlikte oturma durumunda ise birlikte oturulacak olan kişi ile müracaat edilmesi gerekmektedir. Bu sayede ikametgah adresi değiştirilebilmekte ve yeni adrese ait ikametgah belgesi alınabilmektedir.