
Sözlükteki anlamına göre ayırmak manasına gelen ifraz, emlak sektöründeki anlamına göre ise, tapu kütüğünde tek bir parsel olarak kayıtlı olan taşınmaz malın, önceden düzenlenmiş olan haritalara nazaran birden fazla parçaya bölünmesi işlemine denilir.
Başka kaynaklara göre ifraz, imar planı tam olan alanlarda, daha önceden yetkili birimler tarafından hazırlanmış olan şartlara uymak şartı ile bir taşınmaz malın birçok alana dönüştürülmesi anlamına gelir. İfrazın tam tersi olan işleme ise tevhid adı verilir.
Tevhid Nedir?
İfraz işleminin tam aksine, birbirine bitişik şekilde olan birçok taşınmaz malın birleştirilmesi işlemine de tevhid adı verilir. Taşınmaz malın sahibi olan kişi birbirlerine sınırı olan arsaların hepsine ya da sınırı kesinleşmiş olan birden fazla arsaya tapu güvencesi şartı ile sahipse, bu arsaları tek bir tapu altında toparlayabilir. Aynı şekilde bu arsaları yeniden ayırmak istediğinde ifraz işlemine başvurması gerekir.
İfraz Haritası Nedir?
Söz konusu olan tek bir taşınmaz malı birden fazla parçaya ayırma işlemi için serbest harita mühendisleri tarafından yapılan haritaya ifraz haritası adı verilir. Serbest mühendisler tarafından yapılan ifraz haritası daha sonrasında Kadastro Müdürlüğüne gönderilir ve müdürlük tarafından bu haritanın uygun olup olmadığı kontrol edilir.
Söz konusu olan bu ifraz haritası içerisinde hesap, kroki, koordinat çizelgeleri ve poligon noktalarına ait bir takım ölçüler yer alır.
İfraz İşlemi Nasıl Gerçekleştirilir?
Serbest mühendisler tarafından imar planına uygun olacak şekilde taşınmaz malı bir haritası hazırlanır ve kamu için terk edilmiş olan bölgeler bu harita üzerinden belirlenir. Eğer ki ifraz işlemi gerçekleştirilen taşınmaz mal belediye ve mücavir alan sınırları içerisinde yer alıyorsa belediye encümenine, belediye ve mücavir alanların dışında yer alıyorsa il idare kuruluna onay için sunulur.
Söz konusu olan bu işlemler idarelerin karar alabilmesi için yaklaşık olarak 1 aylığına askıya alınır. Planlar ilan vasıtasıyla duyurulu ve askıya alınan süre zarfının sonunda imar planları bir kesimlik kazanır. Bu imar planları 15 gün içersinde tapu sicil müdürlüğüne gönderilerek tescil işlemi beklenilir. Tapu Sicil Müdürlüğü ise kendisine yönlendirilmiş olan bu imar planlarının tescil ya da terkin işlemlerini 1 ay içerisinde tamamlamaklar sorumludur. Bu işlemlerin sonunda Tapu Sicil Müdürlüğü söz konusu olan taşınmaz malın sahiplerinin kararını gözetmeden tapu sicillerini onaylı olan imar planlarına göre resmi olarak tanzim ve tesis eder.
Fakat ifraz işlemi 5 bin metrekareden büyük olan arsalarda gerçekleştirilir. 5 bin metrekareden küçük olan arsalar ifraz edilemez. Ayrıca yola bir cephesi bulunmayan taşınmaz malların da ifraz edilmesi söz konu değildir. Söz konusu olan bu parsellerin ayrılıp bir yol oluşturulması mümkün değildir.