Herkes Kira Vergisi Vermek Zorunda Değil!

Herkes Kira Vergisi Vermek Zorunda Değil!

Herkes kira vergisi vermek zorunda değil! Evlerini, iş yerlerini ya da meskenlerini kiraya veren kişilerin mesken ya da iş yeri için belirlenen istisnaları sınırlarının üzerine çıkıyorsa bu kişilerin kira vergisi vermeleri gerekmektedir. Fakat verilen her beyanname kira vergisi kapsamında yer almamaktadır. Bunun sebebi ise verginin kar ya da gelir üzerinden temin edilmesidir.

Gayrimenkulünü kiraya veren vatandaşlar eğer sınırın üzerine çıkıyorlarsa beyanname vermek mecburiyetindeler. Bu beyannamelerin üzerinden de Maliye Bakanlığı’na gelirlerine bildirilmesi gerekmektedir. Bunun sonucunda da gayrimenkullerini kiraya veren vatandaşlar kira geliri elde edebilmektedir. Fakat bu duruma ek olarak aynı zamanda bir payı giderlere katlanıyor da olabilmektedir.  Yani vatandaşların vergileri üzerinden değil de net kazançları üzerinden kira vergisi vermeleri gerekmektedir.

Kira Vergisi Verenler

Beyanname verme sınırında yer alan tüm vatandaşların bu belgeyi vermeleri gerekmektedir. Yapılacak olan tüm hesaplar sonucunda da ödeme yapılması istenirse bunun gerçekleşmesi gerekmektedir. Ödemeler ise bir sonraki senenin Mart ile Temmuz aylarında yapılmaktadır.

Kira Vergisi Vermeyenler

Kira vergisi ile kiralara ilişkin beyanname vermek aynı şeyler olmamaktadır. Meskenler ile birlikte iş yerleri için herhangi bir limit olmamaktadır. Meskenler için 3.600 TL, iş yerleri için ise 27.000 TL verilmektedir. Ancak bu sınırın üzerine çıkanların beyanname vermeleri gerekmektedir. Ancak her beyanname veren kişi de vergi ödemek zorunda değildir. Vergiden tüm giderler düşülebilinmektedir. Ayrıca bu giderlerin Maliye Bakanlığı’na da ispat edilmesi gerekmektedir.

Görüşlerini Yaz

Lütfen bir yorum yap!
Lütfen buraya adını yaz.