1 Ekim 2017 tarihinde yürürlüğe girecek olan yönetmelikte yapı ruhsatı gerekmeyen yapılar hakkındaki düzenlemelere de yer veriliyor. Peki, söz konusu yönetmeliğe göre ruhsat gerekmeyen yapılar nelerdir?
Ruhsat gerekmeyen durumların en başında basit tamir ve tadilat gerçekleştirilen yapılar yer alıyor. bunlara ilaveten bahçe duvarı, bölme duvar, çatı yapımı, duvar kaplamaları, saçak, baca ve bunun gibi şeylerin tadilatında, pencerelerin değiştirilmesinde, balkonlar için yapılan açılıp kapanabilen, katlanabilen paneller, çardak, korkuluk yapımında yeniden yapı ruhsatı almaya gerek görülmüyor.
Yapı Ruhsatına Gerek Olmayan Yapılar
Yapı ruhsatına ihtiyaç duyulmayan yapılar nelerdir sorusuna ilave olarak “c sınıfı” enerji kimlik belgesi, ısı yalıtım uygulamaları, mesleki yeterlilik sertifikası uygulamaları, inşa edilen binanın ihtiyacı olması halinde yenilebilecek enerji uygulanması yine ruhsata ihtiyaç duyulmayan durumlar arasında yer alıyor.
Hangi Durumlarda Ruhsat Alınması Zorunludur?
İnşa edilen yapı ile alakalı projenin hazırlanması ve gerçekleşmesi mümkün olan herhangi bir fenni durumun yaşanması gibi bir durumun üstlenilmiş olduğuna dair ilgili idareye bir taahhütname sunulur ve bu gibi durumda projeye bağlı olarak yapının inşa edilmesi zorunlu tutulur.
Yapı başvurusu gerçekleştirilen mimari projenin kabul edilmesine yönelik iş güvenliğinin üstlenilmesi ve yapı inşası boyunca uygulamaların şantiye şefi olan kişi tarafından takip altına alınarak işlerin yürütülmesi, hem müteahhit, hem de yapı sahibi tarafından inşa edilmeye konu olan yapının ruhsatı alınmadan inşasına başlanılmayacağını bildirmesinin üzerine ruhsatı veren idari kurumun kazı izi verilmesi için uygun olduğu hakkındaki görüşünü bildirmesinin ardından inşaattan önce yapının kazı çalışmalarına başlanabiliyor.