Yaz aylarının ve sıcak havaların gelmesi ile birlikte yurt dışında ikamet eden yurttaşlarımız tatil yapmak için memleketlerine akın akın gelmeye başladı. 1960’lı yılların başından beri Almanya’dan İskandinav ülkelerine, Fransa’dan Hollanda’ya çalışmak için gitmeye başlamıştır. O yıllardan beri de Türkiye ekonomisi ciddi anlamda kalkınmaya başladı.
Artık üçüncü kuşak Türk vatandaşların bir çoğu Avrupa’da çalışıyor, orada yaşıyor. İşte bu kapsamda geçtiğimiz dönemlerde mecliste Avrupa’da çalışan ve orada yaşayan Türk vatandaşları etkileyen bir karar masaya yatırıldı ve yürürlüğe girdi. Katma Değer Vergisi Kanunu’nda 1 Nisan 2017 tarihi itibariyle değişiklik oldu. Yapılan değişiklik ile birlikte yurt dışında yaşayan Türk vatandaşları Türkiye’de KDV’siz konut imkanı doğdu.
KDV Ödemeden Konut Sahibi Olmanın Detayları
Çalışma izni ya da oturmak için izin alan ve bu izinler 6 aydan fazla bir süre olduğu zaman yurt dışında yaşayan Türk Vatandaşları bu olanaklardan faydalanabilecek.
Satış İşlemleri İlk Kez Gerçekleşiyor Olmalı
Yurt dışında yaşayan Türklerin yaşadıkları ülkeden ikamet belgesi almaları ve bunu satıcıya vermeleri gerekmektedir. Ayrıca buna ek olarak minimum 6 ay olmak üzere yurt dışında ne kadar yaşadıkları ile ilgili belgeyi de vermeleri gerekmektedir. Yapı ruhsatın dükkan, rezidans, konut, iş yeri, apart, daire, büro, devre mülk ve benzeri gibi tanımlanan konut ya da iş yerlerinden inşaatçı tarafından yani müteahhit tarafından devir işlemlerinin ilk kez gurbetçiye yapıyor olması istenmektedir.
Yapıyı inşa eden kişi gayrimenkulü başka bir kişiye satış işlemleri gerçekleştirmiş ve yurt dışında yaşayan Türk vatandaşı ise bu kişiden gayrimenkulü satın almışsa, alınan taşınmaz sıfır yani hiç kullanılmamış, yeni inşa edilmiş dahi olsa bu durumda KDV ödemesi yapılması gerekmektedir. Ayrıca vatandaşların satın alma bedelini yabancı para yani döviz olarak Türkiye’ye getirmeleri gerekmektedir. Böyle yapmak istemeyen vatandaşlar, yurt dışında bulunan dövizlerini Türkiye’de herhangi bir bankaya transfer edebilmektedirler.
Bir başka yöntem ise gurbetçilerimizin dövizlerini yurt dışından fiziki olarak yanlarında getirmeleri ve Gümrük İdaresi’nden belge almaları, bu durumu kanıtlamalarıdır. Ancak bu yöntem pek de güvenilir bir yöntem olmamaktadır.
8 Mart’tan Önce Getirilmiş Olması İstenmektedir
Ayrıca getirilen dövizin 8 Mart 2017 tarihinden önce getirilmesi istenmektedir. Gurbetçilerimiz eğer satış bedelinin yarısını faturanın düzenlendiği tarihten önce, diğer yarısını ise en geç 1 sene sonra Türkiye’ye döviz olarak getirirlerse yine KDV’siz gayrimenkul alma imkanından yararlanmaları mümkündür.
1 Sene Satış Yok
Bireylerin KDV ödemeden aldıkları gayrimenkulü 1 sene içinde satmamaları gerekmektedir. Eğer konutun ya da iş yerinin satışı gerçekleşirse ödenmemiş olan KDV ile birlikte tecil faizinin vergi dairesine ödenmesi gerekmektedir.