Maliye Bakanı Naci Ağbal, günübirlik kiralanan evlere ilişkin açıklamalarda bulundu.
Günübirlik kiralanan evlere ilişkin açıklamalarda bulunan Maliye Bakanı Naci Ağbal, ilk sırada İstanbul yer almak üzere Muğla ve Ankara gibi pek çok ilde bunun artış gösterdiğini, günlük kiralık evler kapsamında yeni bir sektörün doğduğunu, kayıt dışılığın çok fazla artış gösterdiğini söyledi.
Ülkemizde pek çok kişinin ve ilk sırada organizasyon firmaları yer almak üzere konutların günlük olarak kiraya verildiğine dikkat çekene Bakan Ağbal, günlük konut kiralama işlemlerinin ise genel olarak internet üzerinden gerçekleştiğini söyledi.
Günlük Kiralık Ev Büyüyor!
Maliye Bakanı Naci Ağbal, günlük kiralık ev uygulamasının gün geçtikçe arttığını açıkladı.
Vergisini ödeyip, kayıt altına alarak bu işi yapanların haksız rekabet ortamı içine düştüğünü söyleyen Bakan Ağbal, işletme sahiplerinin çok fazla şikayet ettiklerini söyledi. Bu kapsamda yeni düzenlemeler yaptıklarını açıklayan Ağbal, yapılan alışverişlerin banka aracılığı olacağını söyledi.
Günlük Kiralık Evler için Düzenleme!
Konut sektörü için İçişleri Bakanlığı ile çalışmalarda bulunduklarını söyleyen Ağbal, kişilerin evlerini günlük kiralık için vermeleri halinde buradan sağlanan kazancın 50 TL olsa da 100 TL olsa da banka aracılığı ile ödeme yapılması zorunluluğunun getirildiğini, ödemeler banka kanalı ile gerçekleşmezse de ceza verileceğini söyledi.
Günlük kiralık ev durumunun hem kişilerin güvenliği hem de asayiş tarafının bulunduğunu söyleyen Ağbal, bu konuların çok önemli olduğunu, İçişleri Bakanlığı ile birlikte konut kiralamaları hakkında bilgi topladıklarını, Maliye Bakanlığı olarak da ödemeleri bankacılık sistemine taşıdıklarını söyledi.
Vergi Mükellefi Olmayanlara Ceza Yağacak!
Tebliğ düzenlemesi yapıldıktan sonra da denetimlere başlandığını açıklayan Ağbal, 2017 haziran ve temmuz dönemlerinde ortalama olarak 4.275 vatandaş için denetleme yapıldığını, bu vatandaşlardan 1.046 tanesinin vergi ödemediğini, yani yüzde 25’lik kısmını vergi mükellefi yaptıklarını açıkladı. Bunun sonucunda vergi dairesine adımını bile atmayan 1.000 kişinin tespitinin yapılmış olduğunu söyleyen Ağbal, bunun daha başlangıç olduğunu, bu dönemlerde yaklaşık olarak 3 milyon lira tutarında vergi ve ceza kestiklerini, ilerleyen süreçlerde rakamların yükseleceğini söyledi.
Yapılan düzenlemelerin sadece tebliğ ile sınırlı kalmayacağını, yakın dönemde Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) ile birlikte büyük bir risk analiz merkezi kurulacağını söyleyen Ağbal, e-ticarette düzenleme yapacaklarını, biri bizi gözetliyor evi gibi e-ticaret sisteminin olacağını, gece-gündüz takiplerin yapılacağını, bu kapsamda özel bir birim ile ekip kurduklarını, her şeyin anlık olarak takibinin sağlanacağını söyledi.
Ağbal: E-Ticarete Karşı Değiliz
Gayrimenkul almak, satmak ya da kiralamaktan ikinci el eşya satanlara kadar her şeyi takiplerinin e-ticaret platformlarında takibinin sağlanacağını söyleyen Ağbal, e-ticarete karşı olmadıklarını belirterek aksine bu sektörün gelişmesini istediklerini, yalnızca kayıt dışılığa müsaade etmeyeceklerini söyledi.
200 Kişilik Ekip!
Gözetleme ve denetleme kapsamında 200 kişiden oluşan bir ekibin kurulacağını ve her şeyin sistematik haline dönüştürüleceğini söyleyen Ağbal, mal ticareti, otomobil alım satımı, gayrimenkul kiralama, satma ya da satın alma ve benzeri gibi her türlü sektör için ayrı ayrı masaların olacağını, masalarda özel risk analizlerin de yapılacağını söyledi.
Her Şey Maliye’ye Bildirilecek!
Elektronik ortamda ticaret yapan internet sitelerinin var olduğunu ifade eden Ağbal, herkese yükümlülük getirileceğini, örnek vererek bunun bir gayrimenkul sitesi olduğunu varsaydığımız ve bu siteden konut satışı gerçekleştiğini düşündüğümüz zaman, açılan ilan kapsamında her bilginin Maliye’ye bildirileceğini söyledi.