Germanicia Mozaikleri Dünya Turizmine Kazandırılıyor!

Yaklaşık olarak 10 yıl öncesinde tamamen tesadüfi olarak bulunan “Germanicia Taban Mozaikleri” için kentte 50 adet parsel kamulaştırıldı. Kahramanmaraş Kültür ve Turizm Müdürü Seydihan Küçükdağlı ise konu ile alakalı olarak yapmış olduğu açıklamasında söz konusu olan bu mozaiklerin tüm dünyaya sergileneceğini ifade etti.

Milattan önce 13 binli yıllara ait olduğu belirlenen Germanicia Taban Mozaikleri, ilk olarak bundan 10 yıl öncesinde tesadüfen bulunmuş, kentte kamulaştırma ve kazı çalışmaları başlatılmıştı. Bugün halen daha çalışmaları sürdürülen söz konusu mozaiklerin Roma döneminde zengin kişiler tarafından yaşadıkları yerlerinin tabanına uygulandığı ve insanların o dönemde sosyal bir yaşam sürdürdüğünün bir ispatı olduğu ifade edildi.

6 İlçede 50 Parsel Kamulaştırıldı

Kahramanmaraş’ın Dulkadiroğlu ilçesi Namık Kemal Mahallesi’nde şans eseri bulunan bu mozaiklerin, yeni kazı alanlarında inceleme gerçekleştiren Kültür ve Turizm İl Müdürü Seydihan Küçükdağlı konu ile alakalı olarak bir takım açıklamalarda bulundu. Seydihan Küçükdağlı açıklamalarında söz konusu olan süre zarfı içerisinde kentte 50 adet parselin kamulaştırma işleminin gerçekleştirildiğini ve şuanda da 6 farklı ilçede 9 adet kazı çalışmasının sürdürüldüğünü belirtti.

Kahramanmaraş Dünya Turizminin Altyapısı Olacak

Ayrıca açıklamalarında en kısa zaman içerisinde Kahramanmaraş’ın özellikle bölge turizmi olmak üzere tüm Türkiye ve dünya turizminde kritik bir temel yapı taşı olacağını ifade eden Küçükdağlı, yaklaşık olarak 140 hektarlık arazi üzerinde çalışmalar yürüttüklerini anlattı. 3. Derece arkeolojik sit alanı olan bu bölgelerde Germanicia Taban Mozaikleri için çalışmalar yürüttüklerini ifade eden Kültür ve Turizm İl Müdürü, son 2 yılda çalışmaların daha da yoğun bir hal aldığını ve toplamda 30 adet parselin kamulaştırıldığını dile getirdi. 6 ilçede gerçekleştirilen kazı çalışmalarında bazı bulgulara rastlandığını, çalışmaların yalnızca bilimsel olmamakla beraber höyük ve mağara çalışmaları da yapıldığını belirten Küçükdağlı, Kahramanmaraş’ın kısa sürede gerek ülkenin, gerekse tüm dünyanın turizmdeki altyapıyı oluşturur hale geleceğinin altını çizdi.

Görüşlerini Yaz

Lütfen bir yorum yap!
Lütfen buraya adını yaz.