İnşaatı tamamlanmış olan binaların imar mevzuatına uygun olduğunu tescil eden belgelere genel iskan belgesi adı veriliyor.
Söz konusu olan bu genel iskan belgesinde inşaatın bitirilmiş olduğu tarih, adres, tapu kaydı, mal sahipleri, sınıfları, arsa payları, numaraları, metrekareleri ve bağımsız bölümlerin cinsi gibi bilgilere yer veriliyor.
Bu iskan belgesi, binanın bağlı olduğu Belediye İmar Müdürlüğü Yapı Kullanım İzni biriminden temin edilebiliyor.
Genel İskan Belgesi Nasıl Alınır?
İnşaatı tamamlanmış olan binanın kullanım izninin yani iskan belgesinin alınabilmesi için öncelikle binayı inşa eden müteahhidin ya da yetkili olan kişinin bir dilekçe ile beraber binanın bağlı bulunduğu Belediye’ye başvuruda bulunması gerekir. Müteahhit ya da yetkili olan kişi başvuruda bulanacağı zaman ayrıca dilekçenin yanında yapı kullanım izni, dış kanal belgesi, tapu kaydı bilgileri, proje müellefleri raporu, cephe fotoğrafları 13-18 cm, Yapı Denetim Kuruluşu’nun raporu, Vergi Dairesi’nden alınmış olan ilişki kesme belgesi, Telekom onur yazısı ve Emlak – Çevre Vergisi’nin olmadığına dair bir yazı gibi bir takım belgeleri de bulundurmaları gerekir.
Bu belgeler ile yapılan başvurunun ardından Belediye’nin İmar Müdürlüğü Yapı Kullanma İzni birimi ise söz konusu olan binanın imar mevzuatına uygun olup olmadığını belirlemek için denetim yapar. Yapılan denetimin ardından eğer ki binada herhangi bir eksik bulunmadığı tespit edilirse, müteahhitten ya da mal sahibinden yapıyla alakalı olarak MESKİ, Türk Telekom A. Ş., Sivil Savunma Müdürlüğü, TEDAŞ ve İtfaiye Müdürlüğü gibi bir takım kurumlardan elektrik, su, Telekom, yangın, sığınak ve asansör tesisatları ile alakalı teknik raporları, binanın fenni sorumlusu olan kişiden binanın kontrolü altında ruhsat ve eki projesine uygun olduğuna dair noter tarafından onaylanmış bir taahhütnamenin İmar Müdürlüğü Yapı Kullanım İzni Amirliği’ne teslim edilmesi istenir. Tüm bu işlemlerin ve teknik raporlar ile taahhütnamenin söz konusu olan ilgili amirliğe teslim edilmesinin ardından da yapı için Genel İskan Raporu düzenlenir.
[irp posts=”7228″ name=”İskansız Ev Alınır Mı?”]Genel İskan Belgesi Alınmazsa Ne Yapılır?
Binanın yapıldığı arsanın sahibi ile binayı yapan müteahhit arasında imzalanan sözleşmede iskan belgesinin müteahhit tarafından alınacağı belirtilmiş fakat müteahhit tarafından henüz iskan belgesi temin edilmemiş ise, eksik teslim yapılmış olmasından dolayı müteahhide karşı bir dava açılabilir.
Açılan davanın sonucunda mahkeme söz konusu olan durum göz önünde bulundurularak müteahhidi iskan belgesini almak ile zorunlu tutacaktır. Bu sorunun mahkeme yolu olmadan çözülmesi tercih edildiği takdirde müteahhidin rücu edilmesi ve tüm borçlarının ödenmesi mümkün olur.