Geçtiğimiz Yıl Sektör Yüzde 8,9 Oranında Büyüme Kaydetti

Türkiye İMSAD tarafından, yapı ile ekonomi sektörlerinin özellikle takip etmiş olduğu bu ayın inşaat sektörü raporu yayımlandı.

Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (Türkiye İMSAD) tarafından her ay düzenli bir şekilde hazırlanan sektör raporuna göre, geçtiğimiz yıl yüzde 8,9 civarında büyüme kaydeden inşaat sektörünün söz konusu bu büyüme rakamlarını gerçekleştirebilmesindeki en büyük faktör, üçüncü çeyreklik dönemde kaydedilen yüzde 18,9 civarındaki büyüme olarak gösterildi.  Bahsi geçen büyüm oranları geçtiğimiz yılın ilk çeyreklik döneminde yüzde 5,2, ikinci çeyreklik dönemde yüzde 5,5 ve son çeyreklik dönemde ise yüzde 5,8 olarak kayıtlara geçti. Öte yandan söz konusu olan yıl içerisinde inşaat için gerçekleştirilen harcamalar, 2016 yılına nazaran yüzde 25,7 oranında artış göstererek 533,8 milyar lira olarak hesaplandı. Özellikle de son çeyreklik dönemde üst düzey harcamaların sektör performansına pozitif etki etmiş olduğu 2017’de, konut, konut harici ve altyapı inşaat harcamaları beraberce büyüme gösterdi.

Kadınların Konut Satın Alımları Yüzde 29 Olarak Gerçekleşti

Tüm bunların yanı sıra açıklanan bu rapora göre, 2017 yılında konut satın alan kadınların sayısı yüzde 29,1 oranında gerçekleşti. Buna göre kadınlar tarafından 2017 yılı içerisinde satın alınan konut sayısı 409 bin 453’ü buldu. Son 4 yıl içerisinde konut satın alan kadınların sayısı ise yüzde 29 ile 30 seviyesinde gerçekleşti. TÜİK tarafından tapu kayıtları sayesinde elde edilen verilere göre, kadınların konut satın alımında mühim bir yere sahip olduğu ortaya çıktı. Üstelik kadınların iş gücüne katılımında göstermiş olduğu artışa paralel olarak konut satın alımlarının da arttığı, kadın ve erkeklerin ortak konut satın alımının ise oldukça gerilerde kaldığı gözlemleniyor.

Önemli Gelişmeler İkinci Çeyrekte de Sürmeli

Mart 2018 Sektör Raporu’nda sektör içerisinde senenin ilk çeyreğinde 5 kritik gelişme yaşandığı ve söz konusu gelişmelerin tümünün ikinci çeyreklik dönemde de devam etmesi gerektiğine vurgu yapıldı.

Görüşlerini Yaz

Lütfen bir yorum yap!
Lütfen buraya adını yaz.