Kum, çimento, su ve kireçten meydana gelen yapı malzemesine gaz beton adı verilir. Ayrıca içerisinde silisli kum da bulunan bu malzeme, özellikle deprem ve yangın gibi afetlere karşı dayanıklı olma ve tam bir çevre dostu olma özelliğine sahiptir.
Yüzde 70 ile 80 civarında bir oranda gözeneklere sahip olan gaz beton, oldukça hafif olan bir beton türüdür. Küçük olan gözenekleri, homojen ve yuvarlak bir dağılım gösterir. Kısaca özetleyecek olursak gaz beton, hafif olan, yanmayan, kolay işlenebilen, ölçüleri belirli olan, çevrenin dostu ve modern binaların yapımı sırasında kendine has yalıtımı olması sebebiyle en çok tercih edilen yapı malzemelerinden biridir.
Ayrıca sahip olduğu estetik görünümü ve konforu sayesinde gaz betonunun günümüzdeki inşaatlarda çok fazla kullanıldığı görülür.
Gaz Beton Nerelerde Kullanılır?
İnşaat sektörü için üretilip kullanılan gaz beton, daha çok geçmeli ve düz duvar blokları, U bloklar, asmolen döşemeler, dikey ve yatay konumlanmış olan duvar panelleri, döşeme ve çatı plakaları gibi yerlerde kullanılır.
Türkiye’de de gaz beton, özellikle dış cephelerin betonarme yüzeylerinde ısı yalıtımı olarak kullanılmasının yanında, tavan, çatı, garaj tavanları ve teras yalıtımlarında kullanılıyor. Yine bunların yanı sıra büyük olan ve prefabrik olarak yapılan fabrika, alışveriş merkezi ve iş merkezi gibi ticari ve sanayi binalar ile konutların iç ve dış yalıtımlarında kullanılır.
Ayrıca inşaatlarda kullanılan bu gaz beton malzemesinin TS EN 12602 ve TS EN 771 – 4 standartlarına uygun olması zorunludur.
Gaz Betonun Özellikleri Nelerdir?
Gaz beton, depreme karşı dayanıklı olma özelliğine sahip olan bir yapı malzemesidir. Yoğunluğu düşük olan masif bir malzemeden meydana geldiği için inşa edilen yapının ağırlığını da azaltır. Bu sebeple de yapıya gelmiş olan yatay deprem yükünü de azaltmış olur.
Ateşe dayanıklı olması sebebiyle de gaz betonun yangına karşı dayanıklı olma özelliği de bulunur. Ayrıca gaz betona dilediğiniz şekli verebilir ve istediğiniz boyutta kullanabilirsiniz.
Isı yalıtımı özelliğine sahip olması sebebiyle enerji tasarrufu sağlayan gaz beton bir de, çevreye ve insana zarar verebilecek herhangi bir madde içermez. Gaz betonun üretiminde ise silisli kum ve tarım toprağı kullanılır.
Gaz beton otel, tek katlı ya da çok katlı bina, tesis ve toplu olan konutlarda konfor sağlar ve sağlam bir yapı elde etme imkânı sunar. Sağlamlığının yanında ayrıca inşa edilen binaya herhangi bir ek yük getirmemesi ve geri dönüştürülebilir olması da gaz betonun en önemli özelliklerinden biridir.
Yine gaz betonun tasarım aşamasında tercih edilmesi, taşıyıcı sistemden ekonomi sağlamaya da yarar.
Köyde sahibi olduğum ama evime çok uzak olduğu için işleyemediğim/ekemediğim birkaç arsam var. Bu arsalar ile evime yakın hazine malına ait bir arsayı takas edebilir miyim?
Eğer takas edemiyorsam almak istediğim bu hazine malına ait arsayı parası neyse vererek alabilir miyim?