Gayrimenkul Değerleme Uzmanı Nasıl Olunur? Ne Kadar Kazanırlar?

Gayrimenkul Değerleme Uzmanı Nasıl Olunur?

Gayrimenkul değerlemesi, herhangi bir gayrimenkulün, projesinin ya da gayrimenkul ile alakalı hak ve yararların değerleme anındaki olası değerinin herhangi bir etkene bağlı olmadan, tarafsız ve objektif ölçütler ile veriler göz önünde bulundurularak tespit edilmesi şeklinde tanımlanmaktadır. Bir kimsenin satın alacağı herhangi bir konut ya da iş yeri gibi gayrimenkul için bankalar tarafından verilecek olan kredilerin değerlendirilmesi, gayrimenkul değerleme uzmanları tarafından yapılmaktadır. Günümüzde oldukça popüler bir meslek haline gelen değerleme uzmanlığı, her geçen gün pek çok kişinin “Gayrimenkul değerleme uzmanı nasıl olunur?” şeklindeki araştırmalarını artırmaktadır.

Gayrimenkul Değerleme Uzmanı Ne İş Yapar?

Genel anlam itibari ile gayrimenkul değerleme uzmanı, bu alanda faaliyet gösteren şirketlerde bir gayrimenkulün, projesinin ya da gayrimenkul ile alakalı hak ve yararların rayiç değerini taraf ve herhangi bir bağımlılık olmadan takdir etme işlemini gerçekleştirmektedir. Bu doğrultuda çalışabilmek için gayrimenkul değerleme uzmanlarının SPK lisansına sahip olması gerekmektedir.

Gayrimenkul değerleme uzmanlığı şartlarının başında gelen;

  • SPK lisansı,
  • 4 yıllık üniversite mezunu olan,
  • SPK tarafından gerçekleştirilen sınavlarda başarılı olan,
  • Gayrimenkul değerleme alanında minimum 3 yıl çalışan kişilere verilebilmektedir.

Ancak bu şartlara haiz olan kişiler gayrimenkul değerleme uzmanlığı lisansı elde edip sektörde değerleme uzmanı olarak görev alabilmektedir.

Gayrimenkul Değerleme Uzmanı Nasıl Olunur?

Öncelikle gayrimenkul değerleme uzmanı olmak isteyen bireyler için 4 yıllık eğitim veren üniversitelerin iktisat, işletme, harita, mimarlık ve inşaat mühendisliği gibi bölümlerinden lisans mezunu olmak şart kılınmaktadır. Lisans mezunu olan ya da eğitiminin son yılında olan öğrenciler gayrimenkul değerleme uzmanlığı sınavına girerek, başarılı olmaları halinde gayrimenkul değerleme uzmanı olabilmektedir. Bu sınavdan başarılı olarak geçebilmek için bireyin tüm derslerinin ortalamasının 60 olması gerekmektedir. Aksi takdirde sınavdan geçmek mümkün olmayacaktır.

Değerleme Uzmanları Ne Kadar Kazanır?

Gayrimenkul değerleme uzmanlığı maaşları uzmanların çalıştıkları kuruma, sözleşmeli ya da kadrolu olup olmamasına ve bunun gibi etkenlere göre değişiklik gösterebilmektedir. Dolayısıyla gayrimenkul değerleme uzmanlığı maaşları hakkında net bir bilgi verebilmek mümkün olmazken, tahmini olarak bu maaşların asgari ücret ile 5 bin TL arasında olabileceğini söylemek mümkündür.

Görüşlerini Yaz

Lütfen bir yorum yap!
Lütfen buraya adını yaz.