Gayrimenkul Danışmanlarına (Emlakçılara) Ne Kadar Komisyon Verilir?

Çok beğendiğiniz bir evi almak istiyorsunuz ancak, direk ev sahibiyle iletişime geçemediğiniz için Gayrimenkul danışmanı yani emlakçıyla alışveriş yoluna girmeniz gerekiyor. Kimilerine göre gönül ister ki emlakçı komisyonu ödemeden direk ev sahibiyle anlaşalım ancak ev sahibi emlakçılarla anlaşma yaptığı için öyle ya da böyle o komisyonu vermek zorundasınız. Peki, Emlakçı Komisyonu nasıl hesaplanır, detayları yazımızın içinde öğrenebilirsiniz.

Komisyon Oranı Nasıl Belirlenir?

Komisyon oranı sizin ya da alıcı veya satıcı tarafından belirlenecek bir durum değildir. Normal şartlara göre Gayrimenkul Danışmanının sizden yüzde 3 + KDV satıcıdan da yüzde 3 + KDV alma hakkı vardır. Yani toplam bedelin yüzde 6’sını alma hakkına sahiptir. Bundan dolayı bir emlakçı ile anlaşacaksanız, komisyon oranlarını öğrenip ona göre bir anlaşma yapabilirsiniz. Anlaşma sırasında yapacağınız pazarlıklarla komisyon oranını düşürme şansına sahipsiniz diyebiliriz. Gayrimenkul Danışmanı tarafından alınacak olan komisyon nasıl hesaplanır? İşte bu sorununun cevabını verecek olursak, örneğin alacağınız evin fiyatı 500 bin Türk Lirasıysa, bunun yüzde 3’ünü siz karşılıyorsunuz. Bu da 1,500 Türk Lirası yapıyor. Emlakçı ev sahibinden de 1,500 TL aldığında toplamda 500 bin Türk Lirasından üç bin TL komisyon almış oluyor.

Komisyon Ödemesi Nasıl Yapılır?

Emlakçı Komisyonu ödemesini dilerseniz nakit ve ya taksitli olarak sizinle ilgilenen emlakçının ödeme çeşidine göre yapabilirsiniz. Burada dikkat edilmesi gereken tek bir nokta var ki oda ödeme yaptığınıza dair bir Dekont ya da fatura almanızdır. İlerleyen süreçlerde problem yaşanmaması adına ödeme yaptığınıza dair bir belgeye sahip olmanız sizin yararınıza olacaktır. Emlakçıya kestireceğiniz fatura neticesinde gayrimenkul danışmanlarının da vergi ödemesine olanak sağlayabilirsiniz.

Görüşlerini Yaz

Lütfen bir yorum yap!
Lütfen buraya adını yaz.