Gayrimenkul Alım Satım Vergisi ve Hesaplama

Gayrimenkul ticaretinde tapu işlemleri ve masrafları ile alakalı bir bölüm mevcut bulunmaktadır. Bu gibi durumlarda yürütülmesi gereken prosedürler satın almaya konu olan konutun seçilip satın alınmasından daha uzun sürebilirken, belgelerin eksiksiz olarak tamamlanması oldukça ihtiyat gerektiren bir meseledir. Gayrimenkul alım satım vergisi kanun ile belli olurken, taşınmaz malın yer aldığı kategoriye kadar harç ve masraf ödemesi de gerçekleştirilmektedir.

Gayrimenkul Alım Satım Vergisi Nedir?

Diğer bir deyişle emlak alım satım vergisi, taşınmaz malın satış işlemleri esnasında tapu dairelerinde ödenmesi gereken tapu harcı, tapu döner sermaye bedeli ve değer artış kazancı vergisinden meydana gelmektedir. Tapu harcı; taşınmaz malın gerçek satış bedeli üzerinden binde 20 olarak hesaplanmakta ve bu oran hem alıcıdan, hem de satıcıdan tahsil edilmektedir. 2018 yılı için 103,50 TL olarak belirlenen tapu döner sermaye bedeli yalnızca alıcılar tarafından ödenmektedir. Değer artış kazancı vergisi ise; taşınmaz malın iktisap tarihinden sonraki 5 yıl içerisinde satılması durumunda ödenmektedir. Bu vergi genellikle istisna sınırında fazla gelir elde eden kişiler tarafından ödenirken, istisna sınırı ise 12 bin TL kadardır.

Konut Alım Satım Vergisi Ne Kadar?

Konut alım satım vergisi, bir konutun alım – satım işlemlerinin ardından vatandaşlar tarafından ödenmesi gereken bir vergi türüdür. Bu gibi taşınmazların satış işlemleri esnasında ortaya çıkan vergi türünden masraflar, hem alıcıyı, hem de satıcıyı bağlamaktadır. Tapuda alım satım işlemleri, ancak gerekli evrakların hazırlanması ve ödenmesi gereken masrafların tahsilatı ile gerçekleştirilebilmektedir. Konut satışlarında ortaya çıkan verginin ne kadar olduğu ancak hesaplama işleminin ardından ortaya çıkmaktadır.

Gayrimenkul Alım Satım Vergisi Hesaplama

Gayrimenkul alım satım vergisi hesaplama işlemi oldukça kolay bir şekilde yapılabilmektedir. Bu gibi durumlarda vatandaşlar 103,50 TL döner sermaye bedelinin yanı sıra tapudaki satış işlemleri esnasında hem alıcıdan, hem de satıcıdan tahsil edilen ve satış bedelinin binde 20’si olarak hesaplanarak ödeme yapılmaktadır. Bunun ile beraber ödenmesi gereken değer artış kazancı vergisini hesaplamak için ise çeşitli hesaplama kanalları mevcut bulunmaktadır. Bu sayede vatandaşlar emlak alım satım vergisi hesaplama işlemi ile ne kadar vergi ödemekle yükümlü olduğunu öğrenebilmektedir.

Görüşlerini Yaz

Lütfen bir yorum yap!
Lütfen buraya adını yaz.