Gayrimenkul alım satım sözleşmesi, alıcının belli bir bedel ödediği, satıcının da bu bedel karşılığında taşınmaz malın mülkiyet hakkını alıcıya devretmeyi kabul ettiğini resmi olarak belgeleyen bir sözleşmedir. Medeni Kanun, Tapu Kanunu ve Noter Kanunu gereğince imzalanan sözleşmeler resmi olarak gerçekleştirilmediği takdirde herhangi bir hüküm ifade etmemektedir. Dolayısıyla noter huzurunda imzalanması gereken gayrimenkul alım satım sözleşmesi, noter huzurunda olmadığı takdirde tarafların birbirine cezai işlem talep etmesi mümkün değildir.
Bu gibi işlemlerde alıcı ya da satıcının bizzat ilgilenememesi halinde emlak satış yetki sözleşmesi yapılarak da gerekli işlemler gerçekleştirilebilmektedir.
Gayrimenkul Alım Satım Sözleşmesi Nasıl Doldurulur?
Gayrimenkul alım satım sözleşmesi diğer adı emlak alım satım sözleşmesi, satışa konu olan gayrimenkulün cinsi, bulunduğu muhitin açık adresi, sözleşmeyi yapan alıcı ve satıcının bilgileri ile doldurulmaktadır. Bu gibi bilgilerin yanı sıra sözleşmenin maddelerine de yer verilirken, maddeler arasında satışa konu olan taşınmazın bedeli, bu bedel karşılığında alıcının taşınmazı almayı, satıcının da satmayı kabul ettiği, satış işlemi için alınan kaporası, satış bedelinin ödenme şekli gibi ayrıntılar da yer almaktadır. Alıcı ve satıcının satış bedelinin bir bölümünü peşin kalanını taksitli olarak ödeme konusunda anlaşması halinde anlaşmaya varılan peşinat bedeli, taksit miktarı, vadesi de sözleşmede yer almalıdır.
Alım Satım Sözleşmesi Geçerliliği Ne Kadar?
Emlak alım satım sözleşmesi geçerliliği, sözleşmenin gerçekleştirilmesinin akabinde alıcı ya da satıcının herhangi birinin alım – satım işleminden vazgeçmesini bildirmese dahi sözleşme zaman aşımına uğrayana kadardır. Borçlar Kanunu’nun 125’inci maddesi gereğince gayrimenkul alım satım sözleşmesinin geçerlilik süresi 10 yıl kadardır. Öte yandan noter huzurunda gerçekleştirilmeyen sözleşmelerin ise herhangi bir resmi hükmü bulunmamaktadır.
Alım Satım Sözleşmesi Feshi
Emlak alım satım sözleşmesi feshi çeşitli nedenlerden dolayı gerçekleştirilebilmektedir. Örneğin; sözleşmede belirtilen maddelerden herhangi birinin yerine getirilememesi, aksinin gerçekleştirilmesi halinde gayrimenkul alım satım sözleşmesinin feshi gerekebilmektedir. Fakat bu fesih işlemi, nasıl ki alım satım sözleşmesi noter huzurunda gerçekleştirildi ise, fesih işlemi de yine noter huzurunda gerçekleştirilmektedir.
Öte yandan sözleşmenin fesih edilmesinin başka bir yolu ise gayrimenkul alım satım sözleşmesinin geçerlilik tarihinin son bulmasıdır. 10 yıllık sürecin sonunda sözleşme fesih edilmiş olacaktır.