Yargıtay 6. Hukuk Dairesi tarafından alınan yeni karar tüm mülk sahibi ve kiracıları ilgilendiriyor. Emsal karar niteliği taşıyan yeni kararda, kira sözleşmesinin tüm sayfalarının imzalı olmaması halinde de geçerli sayılacak!
1 Ocak 2011 tarihinde sahip olduğu mülkü kiraya veren bir mülk sahibinin, kiracıda biriken 30 bin Türk Lirası tutarındaki kirayı alamadığı sebebiyle kiracı hakkında icra takibi başlatması ile birlikte dava Gaziantep 1. İcra Hukuk Mahkemesi’nde görülmeye başlanıldı.
Gaziantep 1. İcra Hukuk Mahkemesi’nde açılan davada icra takibine hem itiraz, hem de tahliye savunması yapan davalı kiracı, kira sözleşmesinde her sayfanın imzalı olmadığını, kaynağı belli olmayan başka bir kişinin arka sayfalara birer ön sayfa ekleyerek hazırlanan sözleşmeden haberdar olmadığını, bu sebepten de borcu kabul etmediğini aktardı.
Yapılan bu itiraz sonrasında mahkeme de icra mahkemesinden itirazın kaldırılmasına ve mülk sahibinin tahliye istemeyeceğine de hüküm getirdi. Alacaklı ile borçlu arasında yer alan kira sözleşmesinin bulunduğu bir belgenin ibraz edilmemesi sebebiyle davanın reddine karar verilmesi sonrasında davacı mülk sahibi temyize giderek, dosyayı Yargıtay’a iletti.
Yargıtay’dan Emsal Karar Çıktı!
Yargıtay 6. Hukuk Dairesi, bahsi geçen dava için, davalı tarafın davaya konu olan kira sözleşmesindeki imzasını inkâr etmediğini belirterek emsal bir karara vardı. Kira sözleşmesinde davalı tarafın (kiracının) imzası bulunan başka bir belge ile oluşturulduğunu iddia ettiğini hatırlatan Yargıtay, kira sözleşmesinin ön sayfasında davalı tarafın imzasının olmamasına rağmen ön sayfaya yer alan metin ve içeriklerin anlamlı ve devam eden maddeler halinde bir bütünlük taşıması sebebiyle, çok sayfalı yazılı sözleşmelerin tüm sayfalarında imzanın bulunması zorunluluğu olmadığını açıkladı.
Yargıtay tarafından alınan bu kararın emsal olması göz önüne alındığında günümüzde hem ev sahipleri, hem de kiracılar için yeni bir durum ortaya çıkmış oldu. Kira sözleşmesinin hazırlanma aşamasında çok sayfalı sözleşmelerin her sayfasına imza atılma zorunluluğunu ortadan kaldıran Yargıtay kararı, bahsi geçen sebep ile mağdur olan kiracı ya da ev sahipleri için de yeni bir yol açmış oldu.
[irp posts=”4302″ name=”Kiracı Seçimi Nasıl Yapılmalı? Kiracınızdan Pişman Olmamak İçin Bunlara Dikkat Edin!”]