Ev Sahibinin Kiracı Üzerindeki Tüm Hakları Nelerdir?

Ev sahibinin kiracısı üzerindeki hakları maalesef detaylı olarak bilinmiyor. Borçlar Kanunu içerisinde yer alan Ev Sahibinin Kiracı Üzerindeki Hakları Nelerdir buna kısaca değineceğiz.

Öncelikle şunu belirtmeliyiz ki ev sahibi olarak kiracınız ile yapacağınız sözleşme detayları çok önemlidir. Örneğin sözleşmede üstü kapalı veya net ifadelerle, gayrimenkul sahibi istediği zaman kiracısını çıkartabilir veya bir süre belirlenip o süre sonunda kiracısını değiştirme hakkına sahip olabiliyor. Bazı önemli hususlar bulunmaktadır ki, bu hususlara uymayan kiracıyı, sözleşmede süre belirtseniz dahi daha kısa sürede evinizden çıkartabilirsiniz. Peki, nedir bu hususlar?

Haklı Fesih Nedenleri Nelerdir?

Bunların başında kuşkusuz kira bedelinin ödenmemesi geliyor. Yine tevsi ve tadil, mesken ihtiyacı, esaslı tamir, yeniden iktisap eden şahsın işyeri veya mesken ihtiyacı gibi durumlarda ev sahibi olarak kiracınız üzerinde hak sahibi olabiliyorsunuz.

Pekâlâ, Evden çıkmadan ne kadar süre önce ev sahibine haber vermek gerekir? Bu gerçekten dikkate alınması gereken önemli bir soru diyebiliriz. Eğer sözleşmenizde belirtmiş olduğunuz süreyi tamamlamadan evden çıkılıyorsa, ev sahibi hukuki olarak sözleşmede belirtilen diğer ayların bedelini sizden talep edebilir. Böyle bir durumunuz olup olmadığını sözleşmeden önce ev sahibiyle konuşulması her iki taraf içinde en hayırlısı diyebiliriz.

En Az Bir Ay Kala Noter Aracılığı ile Bilgilendirin

Bir kiracı olarak yaşamınızda bazı aksaklıklar olabilir. Bu sadece size özel değil herkese özeldir. Eğer sözleşmede belirtilen süre boyunca kiracı olamayacağınızı ilerleyen süreçte düşünmeye başladınız ve karar verdiyseniz, en az bir ay öncesinde noter ile ihtar göndererek bildirmeniz sizin için güvenli olacaktır. Söylediğimiz bu öneriye uymanız hem sizin hem de ev sahibinizin mağdur olmamasını sağlayacaktır.

Görüşlerini Yaz

Lütfen bir yorum yap!
Lütfen buraya adını yaz.