Kiralık ev ararken ve karar verilerek ev kiralarken nelere dikkat etmek gerekir, hangi bilgilere sahip olunması gerektiği ile ilgili bilgiler aşağıda yer almaktadır.
Ev kiralarken dikkat edilmesi gerekenleri bilmek kiracıların yaşayacakları çeşitli mağduriyetlerin de önüne geçer.
Kiralık Ev Ararken Dikkat Edilecekler
Günümüzde kiralık ev araştırmaları internetteki ilan sitelerinde ya da sokak sokak gezerek yapılır. Buradaki öncelikli şart kiralanacak olan konut nereden bulunmuş olunursa olunsun mutlaka gidilip görülmesi gerektiğidir. Böylece kiralanacak olan evin lokasyonu, çevresi, komşuları ve evin içi ile ilgili birçok ayrıntı hakkında da bilgi sahibi olunur. Kiralanacak evleri görmek ayrıca kiralık evler arasında karşılaştırma yapılmasına da imkan verir. Bu karşılaştırmanın detaylı olarak yapılabilmesi için her ev ile ilgili notlar alınmasında da fayda vardır.
Kiralık evi ister emlakçı ya da ev sahibinden kiralamak fark etmeksizin ilgili kişiye sorulmak istenen soruların önceden yazılması da gerekir. Böylece sonradan akla gelebilecek sorular da önceden sorulmuş olur. Bu sorular kiracının o evi kiralayıp kiralamayacağına karar vermesinde en önemli etkenlerdir.
Kiralık Evler Hakkında Sorulacak Sorular
Ev sahiplerinin kiracıları araştırması ne kadar araştırması gerekli ise; aynı hakka kiracılar da sahiptir. Bu sebeple aşağıdaki soruları sormak o kiralık ev ve ev sahibi hakkında bilgi edinilmesine yarar.
- Evi gösteren kişinin evin gerçek sahibi olup olmadığı sorulmalı ve tapu kayıtlarından kontrol edilmelidir. Vekil kullanılan gayrimenkul işlemlerinde sözleşmeyi imzalayan kişinin ev sahibinin yasal vekili olması gerekir.
- Kiralanacak olan evin tapuda görülen ev ile aynı olup olmadığı teyit edilmelidir. Bu konuda yapılan sahtekarlıklar bulunmaktadır. Kiralarken yapılan sözleşmede belirtilen adres ile tapudaki adresin aynı olması önemlidir.
- Apartman yöneticisine ulaşılarak apartmanın ortak kullanım alanları, apartmanın aidatı, genel kurallar ile ilgili bilgi alınmalıdır.
- Kiralık olan konutun depreme dayanıklı olup olmadığı araştırılmalı, bu konu ile ilgili gerekli test belgeleri istenmelidir.
- Kira artış bedellerinin hangi aralıkta yapılacağı ve hangi oranda olacağı kira sözleşmesinde açıkça belirtilmelidir.
- Kira kontratı kiralanacak olan evin sahibi ve kefiller huzurunda imzalanmalıdır.
- Kira sözleşmesinde ev sahibinin ve kiracının kimlik bilgilerinin doğru yazması teyit edilmelidir.
- Bankadan transfer edilen kira bedellerinde mutlaka açıklama olarak kira bedeli olduğu belirtilmelidir.
- Kiralık evdeki demirbaşlar kira sözleşmesine ayrıntılı olarak yazılmalıdır. Bu detaylar kiracının evi boşaltırken depozitosunu geri alabilmesi için önemlidir.
- Depozito ile ev kiralama durumunda depozitonun miktarı ve hangi şartlarda geri alınacağı kira sözleşmesinde bildirilmelidir.