Eski Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Bulvar Atakent projesinin lansmanında hem projesine, hem de sektöre ait önemli açıklamalarda bulundu. Bayraktar, sektöre yapılan desteklerin kalıcı olmasının gündemde olduğunu aktardı.
Eski Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, milletvekilliğinin sona ermesi ile birlikte eski mesleği olan müteahhitliğe geri dönmüştü.
[irp posts=”3595″ name=”Eski Bakan Müteahhitliğe Geri Döndü”]Bulvar Atakent projesinin hayata geçirilmesi ile birlikte düzenlenen lansmanda bir takım açıklamalar yapan Erdoğan Bayraktar, bu projenin yüzde 10’luk kısmının dar gelirli vatandaşlar için ayrılarak fiyatlandırıldığını, bunun sektöre örnek olmasını temenni ettiğini aktardı. 250 milyon Türk Lirası tutarında bir yatırım ile Bulvar Atakent projesini hayata geçirdiklerini ifade eden Bayraktar, inşa edilen projenin yüzde 10’luk kısmının dar gelirli vatandaşlar için ayrıldığını aktardı.
‘Her şeyi devletten beklememek gerekir’
Yakın geçmişte hem KİPTAŞ’ta, hem de TOKİ’de yöneticilik görevlerini yürüten Eski Bakan, sosyal konutların, ev ihtiyacı olmasına rağmen bütçesinin düşük olması sebebiyle ev satın alamayan vatandaşlara yapılan konut satışının; lüks konut üretimi gerçekleştirilip, oradan elde edilen kâr ile gerçekleştirildiğini belirtti. Bu anlayışı devam ettirmek adına Bulvar Atakent projesinde aynı uygulamayı yaptıklarını ifade eden Bayraktar ‘Her şeyi devletten beklememek gerekir’ yorumunda bulundu.
300 – 400 konutluk projelerin her birinde yüzde 10’lık kısımın barınma ihtiyacı olan dar gelirli vatandaşlar için ayrılmasının mümkün olduğunu aktaran Bayraktar, devam eden süreçteki yeni projelerin de imkan olması halinde bu şekilde devam etmeyi hedeflediğini aktardı.
Arzdan Fazla Üretim Var!
Gayrimenkul sektöründe arzdan daha fazla üretim olduğunu ifade eden Bayraktar, özellikle İstanbul, Ankara ve Bursa’da ‘konut fazlası’ bulunduğunu belirtti. Bu durumun emlak sektörünü etkilemeyeceğini belirten Bayraktar, sektörün dönem dönem yavaşlayabileceğini, lakin kabuk değiştirerek yoluna devam edeceğini ifade etti. Türkiye’de konut sorununun bulunmadığını ifade eden Bayraktar, sorunun kentsel dönüşüm ve düşük gelirli vatandaşlara konut üretimi olduğunu aktardı.
Vergilere ‘Ayağı Yere Basan’ Düzenleme!
Hükümetin sektör hakkında yaptığı çalışmalardan da bahseden Bayraktar, tapu harçlarındaki indirimin, KDV indiriminin ve yan sektörlerdeki iyileştirmelerin Eylül ayının sonu itibariyle bitttiğini, bu desteklerin bir kısmının kalıcı olması yönünde çalışmaların olduğunu, kurumlar vergisinin düşeceğini belirtti. Bayraktar, aynı zamanda gayrimenkuller için enflasyon muhasebesinin de reel hale geleceğini belirtirken, KDV ve diğer vergilerin ‘ayağı yere basan’ düzenlemeler ile yoluna gireceğini ifade etti.