Enerji Kimlik Belgesi almak için az bir süre kaldı.
Peki Enerji Kimlik Belgesi Nedir? Nasıl Alınır? Bu belgeyi kimler verir? Şartları Nelerdir? Ayrıntılar Haberimizde…
Söz konusu belge sadece 2011 yılından sonra yapılmış olan Türkiye’deki konutlar için geçerlidir. 2011’den sonraki konut yapımlarında Enerji Kimlik Belgesi almak zorunlu hale gelmiştir. Vatandaşların yaptıkları ya da yaptırdıkları konutun EKB’sini almayanlar evin satış ve alımlarını gerçekleştiremeyecekler.
Enerji Kimlik Belgesi Kim Tarafından Verilecek?
EKB, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ve Çevre ve Şehircilik Bakanlıklarının onayladığı, yetki verdiği şirketler tarafından alınacak.
Enerji Kimlik Belgesi, bina yapımlarında kullanılan teknik altyapı, ısı tesisatı, yalıtım malzemeleri ve benzeri gibi durumların kalitelerini gösteren belgedir. O nedenle EKB konutların yapımında önemli ölçütte değer taşır. Söz konusu belgeye sahip olmayan konutların satış işlemleri yapılamayacak. Evler kiralanamayacak hatta su ve elektrik abonelikleri sağlanmayacak.
Enerji Kimlik Belgesi ile ilgili olan yasanın ilgili maddesine ilişkin olarak zorunlu belge alım tarihi 2 Mayıs 2017 Salı günü olarak belirlenmiştir. Söz konusu zorunluluk ise 2011 yılından önce ruhsat alınmış konutlar için geçerli sayılacak.
EKB almak için kendini tek bir firma olarak şartlandırmamanız gerekiyor. EKB veren birden çok firma mevcut durumda. İstediğiniz firma ile çalışabilir, istediğiniz firmadan belge almak için iletişim kurabilirsiniz.
Enerji Kimlik Belgesi Nedir, Ne İşe Yarar?
EKB, yapılardaki enerjilere dair bilgileri veren performans raporudur. Bu rapora aynı zamanda binanın enerji pasaportu diyebiliriz.
EKB’lerin binaların görünü yerlerinde bulunması gerekmektedir. Yapılan bu uygulamada konutların satışa çıktığı ya da kiraya verildiği anda bireylerin konutlar hakkında daha detaylı bilgi öğrenmesi hedeflenmektedir.
Enerji Kimlik Belgesinin geçerlilik tarihi 10 senedir.
10 senelik süre bittiğinde vatandaşların tekrarda EKB almaları gerekmektedir. EKB’ler yeni yapılar için Serbest Müşavir Mühendis, eski yapılar için Enerji Verimliliği Danışmanlık Şirketleri tarafından hazırlanıp, verilir.
EKB’ler binanın tümü için hazırlandığı gibi bağımsız bölümler ile farklı kullanım alanları için de ayrı olarak alınabilmektedir.
Enerji Kimlik Belgesi Ne Zaman Kadar Alınmalı?
Söz konusu uygulama için kanuna göre 1 Ocak 2011’den sonra yapı ruhsatı olan konutlar yeni bina olarak nitelendirilmekte. 1 Ocak 2011’den sonra yapı ruhsatı alan binalar ise mevcut yani eski bina olarak nitelendirilmekte.
Enerji kimlik belgesini 2 mayıstan sonra alabiliyor muyuz