Emlak Vergisi’nin İkinci Taksit Dönemine Sayılı Günler Kaldı!

Konut ve dükkanlarını kiraya vererek gayrimenkulünden gelir elde eden mülk sahipleri için emlak vergisi ikinci taksit dönemine sayılı günler kaldı.

Konut ve iş yerlerini kiraya veren ya da satışını gerçekleştiren ve böylelikle bir gelir elde eden mülke sahiplerinin mükellefi olduğu emlak vergisinin ilk taksiti, bu yılın Mart ayı içerisinde tahsil edilmişti. Her sene iki eşit taksit talinde ödemesi gerçekleştirilen bu emlak vergisinin ikinci taksit dönemi ise 1 Temmuz 2018 tarihi itibari ile başlamış olacak.

2017 yılı içerisinde sahip olduğu bir ev ya da iş yeri gibi taşınmazını kiraya veren ya da satışını gerçekleştiren mülk sahipleri 2018 yılı içerisinde gayrimenkul gelir vergisi ödemekle yükümlü oldu. Kiralardan elde edilen gelir vergisi adına emlak vergisi ödemesi gerçekleştirilirken, satışlardan elde edilen gelirler adına ise değer artış kazancı vergisi ödemesi gerçekleştirilecek.

İkinci Taksitler 1 – 31 Temmuz Tarihinde Ödenecek

Bir sene içerisinde iki eşit taksit halinde ödemesi gerçekleştirilen bu vergiler için birinci taksitler Mart ayı içerisinde ödenirken, ikinci taksitler Temmuz ayı içerisinde ödenecek. Emlak vergisinin ikinci taksit döneme 1 – 31 Temmuz tarihleri arasında olacak.

Kira Geliri Vergisi

Konut ya da dükkan kiralamaları adına ödenmesi gereken kira geliri vergisinde, kira geliri hesaplanan ve istisna olan yüksek gelir sahipleri, vergi mükellefi oldu. Kira gelirin istisna oranları ev için ayrı, dükkan için ayrı olarak belirlenirken, evler adına 3 bin 900 TL, dükkanlar adına ise 30 bin TL istisna oranı belirlendi.

Değer Kazancı Vergisi İstisna Oranı Ne Kadar Oldu?

Değer artış kazancı vergisinde ise geçerlilik tarihi itibari ile 5 yıl içerisinde konut ya da dükkanını satarak gelir elde eden mülk sahipleri vergi ödemekle mükellef oldu. Bu satışlar için de bir istisna oranı belirlenirken, 2017 yılının istisna oranı 11 bin TL oldu.

 

Görüşlerini Yaz

Lütfen bir yorum yap!
Lütfen buraya adını yaz.