Son dönemlerde emlak vergilerinde fahiş fiyat uygulaması sebebiyle birçok vatandaş mağdur olmuş, konuyu yargıya taşımaya karar vermişti. Emlak vergisine itiraz etmek isteyenler için ise itiraz süresi, adli tatil sebebiyle uzatıldı.
[irp posts=”4511″ name=”Emlak Vergisi Değer Tespiti Nasıl Yapılır? Değer Tespitinde Ortaya Çıkan Tüm Sorunlar!”]1 Eylül 2017 tarihine kadar olan 20 Temmuz ila 31 Ağustos tarih aralığının adli tatile denk gelmesi sebebiyle, emlak vergisine itiraz süreci, tatilin bitmesinden itibaren 7 günlük bir uzatılmaya gitti. Tatil sonrasındaki 7 günlük süreç zarfında vergi mahkemelerine dava açarak emlak vergisine itiraz edilebilecek.
[irp posts=”4419″ name=”Arsa Rayiç Bedelleri Vatandaşı Bıktırdı! Emlak Vergisine Nasıl İtiraz Edilir?”]Her 4 yılda bir değelendiren ve belirlenen değerlerin 4 yıl boyunca uygulandığı emlak vergisinde yeni emlak vergisi değerlerinin belirlenmesi ile birlikte vatandaşlar isyan etti. Fahiş emlak vergisi ücretleri karşısında itiraz sürecini değerlendirerek, emlak vergisi değerlerinin düşmesini talep eden vatandaşlar, itiraz sürecinin yaklaşık 40 günlük zarfının adli tatile denk gelmesi sebebiyle itirazlarını gerçekleştiremedi. Bu sebeple bayram tatilinin ve adli tatilin bitmesi ile birlikte itiraz süreçleri 7 günlük bir uzatmaya tabi tutuldu.
Beyan Değeri Kesinleşirse, 4 Yıl Boyunca Uygulanacak!
Tatilin bitmesi ile birlikte başlayacak 7 günlük uzatma sürecinde vatandaşlar vergi mahkemelerine başvuru gerçekleştirerek dava açabilecekler. Bu tarih aralığında vatandaşlar herhangi bir dava açmaz ise, rayiç değerler kesinlik kazanmak ile birlikte 4 yıl boyunca uygulanacak.
TGM Trend Gayrimenkul Genel Müdürü Hakan Erilkun, vatandaşların emlak vergisi değerlerini yüksek bulması halinde itiraz süreçlerini kullanmaları gerektiğini belirtiyor. Birçok değerinin emlak beyan değerlerini internet sitelerine dahi işlemediğini hatırlatan Erilkun, emlak beyan değerlerinin ilk etapta muhtarlıklara tebliğ edildiğini ifade ediyor.TGM Trend Gayrimenkul Genel Müdürü Hakan Erilkun mal sahiplerinin sahip oldukları mülklerin metrekare büyüklüğü ile beyan değerlerinin incelenmesini, fahiş buldukları bir değer olması halinde ise mutlak suretle vergi mahkemesine giderek bireysel dava açma hakkını kullanmalarını tavsiye ediyor.
Civar analizi yapılmasının önemli bir yere sahip olduğunu belirten Erilkun, Ataşehir’de yer ala Örnek mahallesindeki iki farklı sokak için emlak değerleri arasındaki farkı örnekleyerek konuya açıklık getiriyor. Batanay Sokak’ta yer alan bir mülk için emlak beyan değerinin yüzde 50’ye yakın artış yaşadığını belirten Erilkun, aynı mahallenin Libadiye Caddesi’nde yer alan bir mülkün beyan değerinin ise bin 600 Türk Lirası’ndan 3 bin Türk Lirası’na kadar çıktığını ifade ediyor.