Konut, arazi, bina, iş yeri gibi çeşitli taşınmaz mal varlıkları adına alınan vergi türüne emlak vergisi adı verilmektedir. Taşınmaz mala sahip olan kişiler emlak vergisi mükellefi olurken, bazı taşınmaz mal sahipleri ise emlak vergisinden muaf tutulmaktadır. Vergi borcundan muaf tutulan bu kişiler ise; birden çok konuta sahip olamamak, aylık geliri haricinde herhangi bir gelir sahibi olmamak gibi şartlara bağlı olan emekliler, engelliler, işsizler ve ev hanımlarıdır. Emlak Konut vergisi ödeme işlemleri yılın belirli dönemlerinde gerçekleştirilirken, bu verginin tahsilat işlemleri belediyeler tarafından gerçekleştirilmektedir. Öte yandan Emlak Vergisi tutarının asgari rayiç bedeli üzerinden hesaplanması sebebiyle her sene değişiklik gösterebilmesi mümkündür. Bunun ile beraber vergi oranları da konut, arsa ve arazi ya da iş yeri olmak üzere gayrimenkulün niteliğine göre değişebilmektedir.
Emlak Vergisi Ne Zaman Ödenir?
Emlak Konut vergisi, her yıl belirli dönemlerde ödenmektedir. Vergi mükellefleri bu vergiyi tek seferde ödeyebileceği gibi, iki eşit taksit halinde de ödeyebilmektedir. Emlak Konut vergisi ödeme tarihleri ilk taksit dönemi için Mart, Nisan ve Mayıs ayları olurken, ikinci taksit dönemi için ise Kasım ayıdır.
Emlak Vergisi Nereye Ödenir?
Emlak Konut vergisi ödeme işlemleri, taşınmazların bağlı bulunduğu belediyeler üzerinden gerçekleştirilmektedir. Vergi mükellefleri bağlı bulundukları belediyelere müracaat ederek Emlak Konut vergi ödemelerini yapabilecekleri gibi, belediyelerin hesaplarının bulunduğu bankalara da havale yolu ile yapabilmektedir. Bunların yanı sıra gelişen teknoloji sayesinde vergi mükellefleri emlak vergisi borcunu online olarak da ödeyebilmektedir.
Emlak Konut vergisini ödeyecek olan vatandaşlar ödeme ile alakalı olarak belediyelerden tahsis etmiş oldukları beyannameleri doldurması ve başvuru esnasında tapu belgesi, nüfus cüzdanı ve gerekli olduğu takdirde binanın kullanım izninin fotokopisini yanında bulundurması gerekmektedir.
Emlak Vergisi Ödenmezse Ne Olur?
Taşınmaz mal sahibi olan ve muaf olabilmek için gerekli şartlara haiz olmayan herkes emlak vergisi ödemekle yükümlüdür. Bu verginin devlet tarafından belirlenen dönemlerde ödenmiş olması gerekmektedir. Belirlenen tarih aralıklarında emlak konut vergisi ödenmezse vergi mükellefleri geciken her gün için gecikme zammı uygulanmaktadır. Gecikme faizi ise her yıl belirlenen oranlar üzerinden belediler tarafından aylık olarak işletilmektedir.