Emlak vergisi, kendi adınıza tapu kayıtlarında bulunan ödemekle yükümlü olduğunuz vergi türüdür. 1986’da çıkarılan bu vergi türü, taşınmaz mal varlığı için vergiyi zorunlu hale getirmişti. Emlak vergilerini, taşınmaz mal varlığının bulunduğu yerdeki belediyeye başvurarak ödemeniz gerekir.
Emlak Vergisi Ödeme Nasıl Yapılır?
Emlak vergisi ödeme işlemleri için, vergi tahsilat veznelerine gitmeniz gerekiyor. Buraya gitmeden önce yanınızda sadece kimliğinizi bulundurmanız yeterli olacaktır. Eğer konut sahibi uzaktan ödeme yapmak istiyorsa, bunun içinde bir çare düşünülmüş durumdadır. Bunun için yapılması gereken şey ise, PTT ile havale yapmak veya belediye hesap numarası üzerinden vergi ödemesini yapmaktır.
Emlak Vergisi Hangi Tarihlerde Ödenir?
Emlak vergisi ödeme tarihleri ise, yıl içinde ikiye taksite ayrılmış durumdadır. Emlak vergisinin ilk taksitinin ödeme tarihi 1 Mart ile 1 Haziran tarihleri arasındadır. İkinci taksit ise 1 Kasım ile 1 Aralık tarihleri arasında ödenir. Eğer vatandaşlar belirtilen tarihler içinde ödemeleri gerçekleştirmezse, o zaman cezai işlemlerin uygulanması söz konusu olacaktır.
Emlak Vergisi Sorgulama İşlemleri Nasıl Yapılır?
Vatandaşlar kendi adlarına olan konutlar için, herhangi bir vergi borcunun bulunup bulunmadığını, bunun için tasarlanan sistem üzerinden öğrenebilirler. Bunun için Gelir İdaresi Başkanlığının İnternet vergi dairesi resmi sitesini ziyaret etmeleri yeterli olacaktır. Borç bilgilendirme servisi üzerinden, kendinize ait olan tüm taşınmaz mallar için sorgulamayı başlatabilirsiniz. Sorgulama sırasında sizden istenen bilgiler ise, TC kimlik no, nüfus cüzdanı seri no, anne kızlık soyadı olacaktır. Bu nedenle kimliğinizi yanınızda bulundurarak rahat bir şekilde emlak vergisi sorgulama işlemlerini tamamlayabilirsiniz.
2020 Emlak Vergisi Tarihleri
2020 yılında da 1 Mart’tan itibaren emlak vergisi ödeme işlemleri yapılabilecek. 1 Hazirana kadar vatandaşlar, belirtilen yollar üzerinden ödemelerini sorunsuz bir şekilde yapma hakkına sahiptir. Eğer emlak vergisi konusunda muafiyetiniz varsa ancak bu durumu bilmeden, emlak vergisini ödemiş durumdaysanız, yapmış olduğunuz ödeme belediye tarafından tarafınıza iade edilir. Belediyeden yapmış olduğunuz vergi iade talebi üzerine, gerekli olumlu cevabı alamadıysanız dilekçe üzerinden sorunu çözmeyi deneyebilirsiniz. Yazmış olduğunuz dilekçeye 60 günlük sürenin içinde yanıt almanız durumunda ise, ödemiş olduğunuz ücreti geri alabilirsiniz. Bunun yanında muafiyet içinde olduğu halde, emlak vergisini ödemiş olan vatandaşlar bu ödemeleri bu işlemler sonrasında da geri alamadıysa, o zaman vergi mahkemelerine dava açma yolunu izleyebilir. Bunun için 30 günlük bir süreye sahip olduğunuzu belirtmek gerekiyor.