Emlak Konut GYO: Her Başvurana İnşaat Ruhsatı Verilmemeli!

emlak-konut-gyo-her-basvurana-insaat-ruhsati-verilmemeli

Türkiye İstatistik Kurumu’nu açıkladığı verilere göre 2017 yılında inşaat ruhsatı konusunda rekor kırıldı.

Yeni İmar Yönetmeliği Projeleri Hızlandırdı

Kısa adı TÜİK olan Türkiye İstatistik Kurumu’nun açıkladığı verilerden elde edilen bilgilere göre geçtiğimiz yıl konutlara verilen ruhsatlarda rekor düzeye ulaşıldı. TÜİK verilerine göre 2017 yılında 3.625 adet konuta ruhsat verildi. Bu bilgi saatte 151 adet konuta ruhsat verilmiş olması şeklinde de yorumlanabilir. İnşaat ruhsatı sayısında geçen yıl görülen bu artışın en önemli sebebi 2017 yılının ekim ayında uygulamaya alınan yeni imar yönetmeliğinde yapılan değişiklikler oldu. Yeni yönetmeliğe uygun olarak inşa edilecek olan binalarda artık stüdyo daireler yer almayacak olması, ruhsatta verilen çeşitli imar haklarının geri alınacak olması projelerin hızlanmasına sebep oldu.

Ruhsat Verilmeden Sıkı Denetimler Yapılmalı

TÜİK’in geçtiğimiz günlerde açıklanan ve 2017 yılında yüzde 32.3 oranında artış gösterdiği öğrenilen yapı kullanma izinleri ve inşaat ruhsatlarının geçen yıl ait verileri Emlak Konut GYO Genel Müdürü Murat Kurum tarafından değerlendirildi. Emlak Konut GYO Genel Müdürü Murat Kurum, 2017 yılında inşaatlara verilen ruhsat ve bina kullanım izinleri ile ilgili konuştu. Murat Kurum, her başvuru yapana inşaat ruhsatı verilmesinin doğru olmadığını söyleyerek başvuru yapanlar hakkında sıkı denetimlerin yapılması, mali yeterliliklerinin olup olmadığı, teknik donanımlarının inşaat yapmaya yetip yetmediğinin araştırılması gerektiğini, yeterliliği olmayan firmalara inşaat ruhsatı verilmemesi gerektiğini, aksi halde iyinin ve kötünün, doğrunun ve yanlışın ayırt edilemediğini söyledi.

Gayrimenkul Sektöründe Yeni Düzenleme Şart

Murat Kurum, TÜİK’in 2017 yılında 155 bin binaya ruhsat verildiğini, daire ruhsatı sayısının 1 milyon 323 bin adet, metrekare ruhsatı olarak bakıldığında da 270 milyon metrekare alana ruhsat verildiğini açıkladığını belirterek, inşaat sektörünün Türkiye ekonomisi açısından lokomotif özelliğe sahip olduğunu, ancak yapılacak olan yeni düzenlemelerle kontrol altına alınmasının da bir gereklilik olduğunu, gayrimenkul alanında faaliyet gösteren derneklerin bu konu ile ilgili birleştiğini ve aynı görüşü paylaştığını, her önüne gelene inşaat ruhsatı verilmemesi gerektiğini söyledi.

Görüşlerini Yaz

Lütfen bir yorum yap!
Lütfen buraya adını yaz.