Her iş kurma durumunda olduğu gibi bir ekspertiz firması kurmak için de bazı aşamalardan geçmek gerekmektedir. Bunlar kurulduktan sonraki, başlangıç ve devam eden süreç hakkındaki aşamalardan oluşmaktadır. Öncelikle ekspertiz nedir bu konuyla alakalı bir bilgi paylaşımında bulunalım.
Ekspertiz Nedir?
Konusunda uzman olan kişi veya kişiler tarafından bir gayrimenkule yönelik değerin ne olduğu konusunun belirlenmesi yönünde gerçekleştirilen çalışma ekspertiz olarak adlandırılmaktadır. Gayrimenkul ve sahip olduğu mevcut fiziki durumu, konutun inşaat değeri gibi konularda değerlendirme yapar ve pozitif durumlarda sonuca varır ve böylece ekspertiz değeri oluşmuş olur.
Lisanslı Bir Ekspertiz Firması Nasıl Kurulur?
Pek çok çözüm ortağının aklında her zaman lisanslı bir firma kurmak vardır. İlk aşamada kurulması planlanan ekspertiz firmasında 6 kişiden oluşan bir gayrimenkul değerleme uzmanı kadrosu bulunuyor olması oldukça önemli bir konudur. Bu kişilerden ikisi firmanın kurucu ortağı olmalıdır ve diğer 4 kişi ise şirket çalışanı ya da ortağı olabilirler.
Her iki konunun da farklı maliyet hesapları bulunmaktadır. Her durumda da bu 6 kişiden oluşan kadronun şirkete bir maliyeti bulunmaktadır. Kadroda bulunan kişilerden biri yönetim kurulu üyesi olacak fakat herhangi bir işe karışmayacaktır. Bu kişinin görevi firma bünyesinde usule aykırı raporlama yapılıp yapılmadığının kontrol ederek yılda bir kez bu yönde bilgi raporlama işlemi gerçekleştirerek BDDK’yı bilgilendirmek olacaktır. Bu kişi “Kalite Kontrol Güvence Sistemi Sorumlusu” olarak adlandırılmaktadır. Bu kişinin lisans sahibi olma zorunluluğu bulunmamaktadır ancak 4 yıllık bir deneyime sahip olma şartı bulunmaktadır.
Bir ekspertiz firması kurulabilmesi için ödenmiş yüksek tutarlı bir sermaye olması gerekmektedir. Lisans alımı için gerekli olan anlaşmaya varıldığında, SPK belgelerinin temin edilmesi gerekmektedir. Ayrıca lisanslı şirket dahi olsa şirketin TDUB’ne üye olması zorunludur. Bu birliğe katılım için belirli bir para ödenmesi zorunluluğu bulunmaktadır. Diğer yandan firma ortağı lisanslı olanlarda dahil olmak üzere bütün lisanslılar belirli miktarlarda aidat yatırma zorunluluğuna sahiptirler. Daha sonraki aşamalarda ise firma aidatı ödemeleri başlamaktadır.
Yalnızca SPK Lisansı almak yeterli değildir. Ayrıca BDDK lisansı sahibi olmak gerekir. Şirket bünyesinde bir avukat tutmak gerekmektedir. Kurulan şirketin bir banka ile çalışması gerekmektedir. Kurulum aşaması tamamlanan firmanın her yıl SPK lisansına sahip olan bir denetim şirketi tarafından denetlenmesi zorunluluğu bulunur. Firma kurmada karşılaşılan en zorlayıcı durumlardan biri de Takbis ‘dir.
Tüm süreçlerin yoluna girip şirketin kar etmesi durumunda elde edilen kara kesinlikle dokunulmaması gerekmektedir. Elde edilen kara dokunabilmek şirketin kuruluşunun üzerinden en az bir yıl geçmesi gerekmektedir. Ancak tüm zorlu aşamalara rağmen lisanslı bir şirket olmak oldukça yararlı olacaktır. Bu tür şirketler kaliteli ve doğru işler yaptıkları taktirde iyi bir kazanç elde edebilirler.
ekspertiz firması kurabilmek için yüksek meblağ olması gerekir anlaşmaya varıldığında spk belgelerinin temin edilmesi gerekir ekspertiz açabilmek için çok şeyler gerekebilir