Dünyanın En Büyük 3. Barajı Türkiye’ye Yapılıyor!

Türkiye'nin en yüksek barajı konumunda olacak Yusufeli Barajı'na, 150 metrekarelerden oluşan 50 bin adet konuttaki kadar beton kullanılacak.

Dünyanın En Büyük 3. Barajı Türkiye'ye Yapılıyor!

Türkiye’nin en yüksek barajı konumunda olacak Yusufeli Barajı’na, 150 metrekarelerden oluşan 50 bin adet konuttaki kadar beton kullanılacak.

Artvin’e, Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü tarafından inşa edilecek olan ve bittiğinde ise Türkiye’nin en yüksek barajı olarak adlandırılacak Yusufeli Barajı’nın yüksekliği 270 metre olup, 4 milyon metreküp hacminde beton kullanılacak. Eğer barajda kullanılan beton yerine konu inşa edilmiş olsaydı 150 metrekare büyüklüğünde 50 bin eve tekabül edecekti.

Yusufeli Barajı Dünya’nın En Büyük 3. Barajı Olacak

Yusufeli Barajı ve HES çift eğrilikli ince kemer baraj tipinde olacak.  270 metre yüksekliğinde olacak olan baraj Türkiye’nin en yüksek, dünyada ise en yüksek 3. baraj konumunda yer alacak. 540 MW kurulu gücü ile birlikte 1 yılda 1 milyar 827 milyon kiloWatt.saat enerji üretimi sağlayacak. Bu üretim ile barajın Türkiye ekonomisine katkısı ise 450 milyon liraya tekabül edecek. Ayrıca proje kendini 7 yılda amorti edebilecek. Bugüne kadar barajda toplamda yüzde 64’lük fiziki gerçekleşme sağlandı. Yani bugüne kadar toplamda 350 bin metreküp hacminde beton dökümü gerçekleşti.

Çoruh Nehri ile açıklamalarda bulunan Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr.  Veysel Eroğlu, bu nehrin boşa aktığını, Muratlı, Deriner ve Borçka Barajı ve HES’i yaparak halkın kalkınmasına yardımcı olduklarını, HES Projesi ile Yusufeli Projesi bittiği zaman dünyanın 3. büyük barajının olacağını, dünyanın en büyük barajının Çin’de bulunan Xiowan olduğunu, dünyanın 2. büyük barajının ise Gürcistan’da bulunan Inguri Barajının olduğunu söyledi.

Barajda Kullanılan Beton ile 150 Metrekarelik 50.000 Konut Yapılıyor!

Yeni yapılan barajın çok büyük olduğunu gösterebilmek için karşılaştırma yöntemini kullandıklarını söyleyen Prof. Dr. Veysel Eroğlu, baraj gövdesindeki beton kullanımının 4 milyon metreküpe tekabül ettiğini, kullanılan bu beton ile günümüzde normal koşullar ile 2.500 tane 5 katlı bina yapılacağını, bu binalarda ise 150 metrekarelerden oluşan 4 dairelerin olabileceğini, bunun ise 50.000 tane 150 metrekarelik evlere tekabül ettiğini söyledi.

Görüşlerini Yaz

Lütfen bir yorum yap!
Lütfen buraya adını yaz.