Dört İl İçin Acele Kamulaştırma Kararı Çıktı!

Resmi Gazete'de yayınlanan ila 4 farklı şehir inşa edilecek tesisler için acele kamulaştırma kararı çıkartıldı.

Resmi Gazete’de yayınlanan ila 4 farklı şehir inşa edilecek tesisler için acele kamulaştırma kararı çıkartıldı.

Adana’da, Erzincan’da, Kayseri’de ve Trabzon’da yapılacak olan yeni tesisler için acele kamulaştırma kararı, Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdi. Bakanlar Kurulu tarafından alınan acele kamulaştırma kararı, Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdi.

Nerelerde Acele Kamulaştırma Yapılacak?

Alınan karar ile birlikte Karsantı Barajı ve Hidroelektrik Santrali için Adana’nın Aladağ ilçesinde bazı taşınmazlar kamulaştırılacak. Çaltı Regülatörü ve Hidroelektrik Santrali için Erzincan’ın İliç ilçesinde yapılacak olan acele kamulaştırmaya, Aksu RES Üretim Tesisi için Kayseri’nin Yahyalı ilçesinde yapılacak kamulaştırma da eklendi. Aynı zamanda Çankaya Barajı ve HES Üretim Tesisi için Trabzon’un Araklı ilçesinde de bazı taşınmazlar için kamulaştırma kararı çıkartıldı.

HES (Hidroelektrik Santrali) Nedir?

Türkiye’de elektrik enerjisi üretimi amacı ile inşa edilen, nehir tipi tesislerdir. Barajlar gibi nehirlerin üzerine kurulan HES’lerin barajlardan önemli farkları vardır. Bu farklılıkların başında, barajların akarsu üzerine inşaatı sonrasında bir depo alanına sahip olmaları gerekirken, HES’lerde herhangi bir biriktirme alanının olmaması gelmektedir. Diğer bir ayırt edici özellik ise barajların sulama, içme suyu temin etme, taşkından koruma ve elektrik üretme gibi amaçları bulunurken HES’ler sadece elektrik üretimine odaklanmış yapılar olmaktadırlar.

Hidroelektrik santrallerinde debi düzenlememesi olmaması, barajlar ile aralarındaki önemli farkı oluşturmaktadır. Barajlar, debi düzenlemesi yaptıkları için her mevsimde ve her şartta elektrik üretimi yapabiliyorken, HES’lerde olmayan debi düzenlemesi sebebiyle üretilen elektrik enerjisi mevsimlere ve kuraklık durumuna göre farklılık göstermektedir.

HES Nasıl Çalışır?

Hidroelektrik santralleri, kuruldukları akarsuların üzerinden su toplama yapısı olan regülatöre ulaşan suyu, cebri borular yardımı ile elektrik üretimi gerçekleştiren alternatörlere bağlı olan bir tribünün çarklarını döndürmek için aktarılır. Bu birimde elektrik üretimi gerçekleştirilirken, “santral” adı verilmektedir. Regülatörün yapısı sayesinde kabartılan su seviyesi, bir miktar düşü kazanılmasına, kazanılan düşü de elektrik miktarındaki artışa ortam hazırlamaktadır.

Görüşlerini Yaz

Lütfen bir yorum yap!
Lütfen buraya adını yaz.