Doğu Karadeniz Arap Yatırımcıların Gözdesi Oldu!

dogu-karadeniz-arap-yatirimcilarin-gozdesi-oldu

Doğal güzellikleri ile dikkat çeken Doğu Karadeniz, Arap ülkelerinden gelen yatırımcıların merceğine girdi.

Doğu Karadeniz’de Gayrimenkul Fiyatlarında Artış

Arap yatırımcılar, doğal güzellikleri ile dikkat çeken Doğu Karadeniz’i mercek altına aldı. Özellikle Trabzon, Giresun, Ordu gibi şehirler doğal güzellikleri ve manzaraları ile ön plana çıkıyor. Bu durum bu bölgedeki gayrimenkul fiyatlarının da artmasına sebep oluyor. Türkiye bir yandan tarihi güzellikleri ve doğası ile turistleri çekmeye devam ederken, bir yandan da Mütekabiliyet Yasası ile beraber daha çok yabancı turisti çekmeye de başladı.

Yatırımlara Mütekabiliyet Yasası Etkisi

Türkiye ile ilgili olan yabancı yatırımcıların tercihi olan şehirler öncesinde sadece İstanbul, Antalya, Muğla gibi şehirler iken; Mütekabiliyet Yasası’ndan sonra Ordu, Trabzon, Ordu, Giresun gibi şehirler de olmaya başladı. Doğu Karadeniz ile ilgili yapılan analizler bu bölgede geride kalan 4 yıllık süreçte büyük bir değişim yaşandığını ortaya koyuyor. Analiz sonuçları son zamanlarda Ordu, Trabzon, Giresun ve Rize şehirlerinde gayrimenkul sektöründe bir hareketliliğin ortaya çıktığını ve bu şehirlerin öne çıktığını gösteriyor.

Doğu Karadeniz Şehirlerinde Metrekare Fiyatları

Giresun’un merkezinde 2014 yılında 640 lira olan emlak gayrimenkullerin metrekare fiyatı 2017 yılında 1.161 liraya yükseldi. Giresun genelinde ortalama metrekare fiyatları 2014 yılında 401 lira olarak kaydedilirken, 2017 yılında bu rakam 422 liraya çıktı. Rize şehrinde 2015 yılında 400 lira olan gayrimenkul metrekare fiyatları 2017 yılında 1.717 lira olarak kayıtlara geçti. Trabzon’da 2014 yılında 1.178 lira olan bu rakamlar 2017 yılında 1.700 liraya yükselerek sektöre olan ilginin göstergesi oldu. Trabzon’da Uzungöl’den başlayarak Yomra’ya uzanan bölgeye yancı yatırımcıların ilgili de büyük. Yabancı yatırımcılar arasında özellikle Arapların sayısının artması dikkat çekiyor.

Arap Yatırımcılardan Büyük İlgi

Dereleri, yaylaları, yemyeşil doğasıyla dikkatleri üzerine toplayan Doğu Karadeniz, Arap yatırımcının da gözdesi konumuna yerleşti. Bu ilginin bir diğer sebebi ise Trabzon’dan Arap ülkelerine direkt uçak seferlerinin bulunması. Faaliyete geçen ORGİ Havalimanı ile yatırımcıların ilgisi Ordu ve Giresun şehirlerine de kaydı. Yatırımcılar genellikle yaylalardan arazi almayı tercih ediyor. Ayrıca gayrimenkul yatırımları da yapıyorlar. Trabzon şehrinde cadde ve sokaklardaki Arapça tabelalarda görülen artış buralardaki Arap nüfusun artışını işaret ediyor.

Görüşlerini Yaz

Lütfen bir yorum yap!
Lütfen buraya adını yaz.