Dikkat! 1 Haziran’dan Sonra O Binalara Yapı Ruhsatı Verilmeyecek!

Dikkat! 1 Haziran'dan Sonra O Binalara Yapı Ruhsatı Verilmeyecek!

Gürültü Yönetmeliği değişti. Binaların daha konforlu, daha nitelikli ve çok daha kaliteli olması için değişiklik yapılan yönetmelik ile beraber artık çok ses olan binalara yapı ruhsatı verilmeyecek.

Gürültü Yönetmeliğinde düzenlemeler yapıldı. Yapılan düzenlemeler 1 Haziran 2018 tarihinden sonra resmen geçerli olacak. 1 Hazirandan sonra yapı ruhsatı almak isteyen vatandaşların, mimari ve tesisat projelerine yanı sıra aynı zamanda akustik projelere ilişkin hesap ve çizimlerin de dosya içinde bulundurmaları istenecek.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Akustik Uzmanı ve Öğretim Görevlisi Türker Talayman, yönetmelikteki değişikli ile birlikte artık yeni yapılan binalar ile komşu ve şehir gürültüsü seslerinin karışmayacağını söyledi.

Eski Binalarda Bu Zorunluluk Yok!

Eski binalarda bu zorunluluğun bulunmadığını söyleyen Talayman, şuanda var olan binaların kullanım amaçların değişiklik olsa bile eski yapı ruhsatının geçerli olacağını, bu nedenle de akustik rapor talep edilmeyeceğini söyledi.

Maliyet Artacak Ama Önemli Olan Fayda

Akustik konusunda uzman kişi ile beraber laboratuvarlara olan ihtiyaçta artış meydana geleceği için bu alanda da ihtiyaç doğacağını söyleyen Talayman, önemli olan şeyin maliyet olmadığını, asıl önemli olan noktanın sağlık ve fayda olduğunu söyledi. Yapı ürünlerinin üretimini yapan şirketlerin AR-GE ve üretime bütçe ayıracaklarını söyleyen Talayman, benzer şekilde inşaatı yapan firmaların da malzeme ile projelendirmelere bütçe ayıracaklarını, bunun kötü bir durum gibi algılanmaması gerektiğini söyledi.

Binaların ilk yapılmaya başladığı zamanlarda bu konuların maliyet artışı gibi görüldüğünü söyleyen Talayman, ısı yalıtımı gibi bir süre sonra bu konuda da taşların yerine oturacağını, ısı yalıtımı olmayan bir binanın kimsenin düşünemediğini, artık akustik yalıtımı olmayan binaların da düşünülmeyeceğini söyledi.

2018 Yapı Ruhsatı Harcı Fiyatları ve Hesaplaması

Görüşlerini Yaz

Lütfen bir yorum yap!
Lütfen buraya adını yaz.