Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşeme Bakanı Ahmet Arslan, Kilis’te Ak Parti il teşkilatına ziyaret gerçekleştirdi. Bakan, ziyaretinde yaptığı açıklamalarda ana gündem maddesi ise demiryollarıydı.
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşeme Bakanı Arslan yapımına devam edilen 4 bin kilometrelik yeni bir demiryolu inşaatının çalışmalarının devam ettiğini, 5 bin kilometrelik demiryolu için de projeler üzerinde çalışıldığını ifade etti. Bakanlık olarak hedeflerinin Avrupa ile Asya arasında, Balkanlar ile Kafkasya arasında ve Hatay, Gaziantep, Kilis üzerinden Ortadoğu ve Afrika’ya demiryolu ulaşımını mümkün kılmak olduğunu ifade etti.
Asya, Afrika ve Avrupa kıtalar arasındaki tüm taşımacılık türlerinin Türkiye üzerinden gerçekleştirilmesinin mümkün olduğunu ifade eden Bakan Arslan, aynı zamanda Kilis iline yapılan ulaştırma yatırımları hakkında da parti teşkilatı mensuplarına bilgi aktarımı yaptı. Kilis’teki bölünmüş yol miktarını 15 katına çıkardıklarını aktaran Arslan, daha önce sıcak asfaltın hiç kullanılmadığı kentte, 30 kilometre uzunluğunda sıcak asfalt getirdiklerini aktardı.
‘Dünya Aya Giderken Biz Yaya Gitmişiz!’
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, demiryollarının geçmişi hakkında da bilgi paylaşımı yaptı. 100 yıl önce inşa edilen demiryollarında hız limitinin 120 kilometre olduğunu, 30 sene sonra (günümüzden 70 yıl önce) inşa edilen demiryollarında bu hızın 100 kilometreye, daha sonra 20 sene daha geçince bu hızı 80 kilometreye, 20 sene daha geçince(günümüzden 30 yıl önce) bu hızın 60 kilometreye kadar düştüğünü aktardı. Bu durumu ‘Dünya aya giderken biz yaya gitmişiz’ tabiri ile yorumlayan Arslan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın verdiği talimat ile birlikte demiryolu alanında da seferberlik başlatıldığını, bu seferberlik ile birlikte Dünya genelinde sekizinci sırada, Avrupa’da ise altıncı sırada hızlı tren uygulamasına sahip olunduğunu aktardı.
Arslan, 4 bin kilometre uzunluğundaki bir demiryolu inşaatı çalışmalarının devam ettiğini belirtirken proje aşamasında olan 5 bin kilometrelik bir demiryolunun da bulunduğunu aktardı. Konuşmasında Türkiye’nin büyümesi, kalkınması ve endüstrisinin ilerlemesi adına lokomotiflik görevini ulaştırmanın üstlendiğini belirten Arslan havacılık alanında da çok önemli aşamaların kaydedildiğini belirtti.