2018’in ikinci altı aylık döneminde ihale sürecine start verilecek olan Türkiye’nin çılgın projesi Kanal İstanbul Projesi için özel bir yasa hazırlığı yapılıyor.
Türkiye’nin en önemli projelerinden biri olan ve 2018’in ilk altı aylık döneminde ÇED süreci de içinde olmak üzere hemen her çalışmasının tamamlanarak, ikinci altı aylık döneminde ise ihale sürecinin başlatılacağı Kanal İstanbul Projesi için özel bir yasa hazırlanacak. Konu ile alakalı olarak bazı basın kuruluşları tarafından yapılan haberlere göre, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı söz konusu dev projeye yönelik yapılacakların tek bir noktada toplanması adına bir yasa tasarısı hazırlıyor. Dünya çapında büyük yankılara neden olan ve deniz ticareti açısından adeta bir dönüm noktası olacak olan Kanal İstanbul Projesi böylelikle herhangi bir aksaklık yaşamadan hayata geçirilmiş olacak.
Her Bakanlık Bir Görev Üstlenecek
Kanal İstanbul Projesi dahilinde hemen hemen her bakanlık bir görev üstlenecek. Enerji nakil hatları ile alakalı Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı, çevre düzenlemesi ile alakalı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, tarihi kalıntı ve turistik çalışmalar ile alakalı Kültür ve Turizm Bakanlığı, maliyet ile alakalı olarak Maliye Bakanlığı gibi pek çok bakanlık ve kamu kurumu sosyal sorumluluk da alacak. Bu çerçevede kamu kurum ve kuruluşlarının üstlenecekleri görevlerin belirlenmesi ve bunun koordineli bir şekilde gerçekleştirilmesi adına bir kanun hazırlanması için ilgili bakanlığı talimat verildi. Bu doğrultuda Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı çalışmalara başlarken, söz konusu kanunun ihale sürecine yetiştirilip Bakanlar Kurulu’na sunulması planlanıyor.
Çalışmalar 5 Yılda Tamamlanacak
Bakanlık tarafından yürütülen ön çalışmaya göre, Kanal İstanbul Projesi’nin hayata geçirilememesi halinde İstanbul Boğazı’ndaki gemi sayısının çoğalacağını ve bundan dolayı pek çok riskin ortaya çıkacağı ifade edildi. Projenin inşaatının ise 5 senede tamamlanacağı belirtildi.