Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Baca Temizliği Uyarısında Bulundu!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 'Öldüren Bacalar ve Çözümleri' adlı bir kitapçık yayınlandı. Yayınlanan bu kitapçık ile birlikte vatandaşlar karbonmonoksit zehirlenmesine karşı uyarıldı.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından ‘Öldüren Bacalar ve Çözümleri’ adlı bir kitapçık yayınlandı. Yayınlanan bu kitapçık ile birlikte vatandaşlar karbonmonoksit zehirlenmesine karşı uyarıldı.

Genellikle Ekim ve Nisan ayları arasındaki süreçlerde yaşanan, baca kaynaklı karbonmonoksit zehirlenmelerine karşı dikkat çekmeyi hedefleyen Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ‘Öldüren Bacalar ve Çözümleri’ adlı bir kitapçık yayınladı.

Kitapçık, Bakanlık Müsteşarı Mustafa Öztürk tarafından hazırlandı. Türkiye Çevre Koruma Vakfı tarafından basılan ve dağıtılan kitapçık, 32 sayfadan oluşuyor. Kitapçık, genel hatları ile birlikte baca kirliliğine karşı alınması gereken tüm tedbirleri sıralamak ile brlikte vatandaşlar için önemli öneri ve uyarıları içeriyor.

En Çok Zehirlenme Vakaları Ekim – Nisan Ayları Arasında!

Dünya genelinde her yıl yaklaşık 3.5 milyon vatandaşın soba ve baca kaynaklı zehirlenmeler yaşayarak, hava kirliliğinden hayatını kaybettiğinin belirtildiği kitapçıkta, soba, kombi ve şofben kaynaklı yaşanan zehirlenme vakalarının genellikle Ekim – Nisan ayları arasındaki süreçte meydana geldiği aktarıldı.

Kitapçıktan aynı zamanda bina yangılarının önemli bir kısmının temiz olmayan bacalar sebebiyle çıktığı aktarıldı. Yılda en az 1 defa baca temizliğinin gerektiğinin belirtildiği kitapçıkta, temizlenmeyen bacaların sessiz ölüme neden olacağı yönünde ifadelere yer verildi.

Tekniğe Uygun Kurulum Önemli!

Bacaların temizlenmemesi, soba, şofben ve kombi gibi yakıcı ürünlerin de tekniğe uygun bir şekilde kurulmadığı zamanlarda kömür, odun, doğalgaz, karosen, gaz yağı ve LPG gibi tüm yakıtların hem eksik, hem de verimsiz yandığını aktaran kitapçık, eksik yanma ya da verimsiz yanma gibi sonuçlar sonucunda ortaya çıkan gazların ve partikül maddelerin bacaya yapışması sonucunda tıkanmaların ortaya çıktığına, bu durumun da birçok kişinin zehirlenmesi ve yaşam kaybı ile sonuçlanmasına değinildi.

Yılda En Az 1 Defa Baca Temizliği!

Güvenlik ve sağlık için yılda en az 1 defa yapılması gereken baca temizliği için Haziran ve Eylül aylarının en uygun dönemler olduğunun belirtildiği kitapçıkta, baca temizliğini düzenli ve özenli yapmanın gerekliliğine, tercih edilen sobaların üstten yakmalı ve standartlara uygun olmasına, tekniğe uygun kurulmasına ve kömür tercihinin dikkatli yapılmasına yönelik uyarılara da yer verildi.

Görüşlerini Yaz

Lütfen bir yorum yap!
Lütfen buraya adını yaz.