Çarpık Kentleşme Herkesin Hatası!

Dünya üzerindeki en güzel kentlerden biri olan İstanbul, ne yazık ki ciddi bir kentleşme sorunu ile karşı karşıya.

Bilgi Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Uğur Tanyeli tarafından yapılan açıklamada, İstanbul’da meydana gelen çarpık kentleşmeden, iktidar, yerel yönetimler, halk ve mimarlar da dahil olmak üzere herkesin hatalı olduğu belirtildi.

Prof. Dr. Uğur Tanyeli gerçekleştirmiş olduğu bir röportajda konu ile alakalı olarak açıklama yaparak, İstanbul’un, dünya üzerindeki metropol kentlerden biri olduğunu ve bu kentte yüksek binaların kaçınılmaz olduğunu ifade etti. Nüfusu 1 milyonu aşmayan bir İstanbul’da çocukluk geçirdiğini anlatan Uğur Tanyeli, İstanbul’un doğal bir süreç yaşadığını, İstanbul’un sanıldığı kadar çirkin bir kent olmadığını anlattı.

1960’dan Beri Çarpık Kentleşme Tartışmaları Var

Kendisine çarpık kentleşmelerin son zamanlarda tartışma konusu olduğu ve bu konunun neden bu kadar hız kazandığı sorusu yöneltildiğinde bunun yeni bir tartışma olmadığını söyleyen Uğur Tanyeli, bu tartışmaların 1960’lı yıllardan beri süregeldiğini belirtti. Bugünlerde bu tartışmaların daha da artmasında İstanbul’daki spekülatif basıncın yani gökdelenlerin artmasından kaynaklandığını ve bunun da yoğun bir eleştiri konusu olduğunu dile getirdi.

Açıklamalarında bu meseleyi sorunlu kentleşme olarak ele alamayacağını söyleyen Dekan Vekili Prof. Dr. Uğur Tanyeli, bunu ancak İstanbul’un modern kentleşme tarihini dönemlere bölerek ele alabileceğini söyledi. Turgut Özal döneminde İstanbul’un pek çok semtinin imara açıldığını, şuan bilinen yeni semtlerin hepsinin o dönemde ortaya çıktığını ve 90 yılından bu yana kentin genişlediğini anlattı.

Bir Zaman Sonra Fiyatlar Düşecek

Bu süreci çarpık ve sorunlu olarak adlandırmayan Tanyeli, dünyanın hemen hemen her yerinde bu tarz bir yaklaşımla inşaat sektörüne tüm enerji yönlendirildiğinde ortaya ne çıkarsa, şuan Türkiye’de de o ortaya çıktığını, bu durumundan Çin’de ya da başka bir ülkede de yaşandığını dile getirdi. İstanbul’da ihtiyaçtan fazla konut üretildiğini ve şuanda yüksek olan konut fiyatlarının bir zaman sonra sabit fiyatlara düşebileceğini söyledi.

Görüşlerini Yaz

Lütfen bir yorum yap!
Lütfen buraya adını yaz.