2023 yılında açılması planlanan Çanakkale Köprüsü, şimdiden bölgedeki arsa ve gayrimenkul fiyatlarına hareketlilik kattı. Köprünün açılması ile birlikte değerleme tüm Marmara’ya yayılması bekleniyor.
18 Mart 2017 tarihinde temelleri atılan ve Cumhuriyet’in ilanının 100. yılında hizmete açılması beklenen Çanakkale 1915 Köprüsü’nün etkisi bölgede şimdiden hissedilmeye başlandı. Ulaşım çeşitliliğinin sağlandığı ve projelerin hayata geçtiği bölgelerdeki arsa ve gayrimenkul fiyatlarında yaşanan artış geleneği, bölgeyi etkisi altına aldı.
Tamamlanması ile birlikte ayak açıklığının 2.023 metre olacağı ve Dünya’nın en uzun köprüsü ünvanını da alması beklenen Çanakkale 1915 Köprüsü, Gelibolu Yarımadasını, Lapseki Şekerkaya’ya bağlayacak. Marmara Bölgesi’nin ring halinde dolaşılmasını sağlayacak olan otoyol projesinin son ayağı olma özelliğini taşıyan köprü, Marmara Bölgesi’nde yer alan tüm şehirlerin ulaşımında kolaylık sağlaması ile birlikte Avrupa’nın lojistik bağlantısında da önemli bir kolaylık ortaya çıkartacak. Bölgedeki ulaşımın kolaylaşması ile birlikte arsa ve gayrimenkul fiyatlarında artış beklenirken, aynı zamanda Bozcaada’ya olan geçişlerin artması ile turizm sektörünün de hareketlenmesi bekleniyor.
Marmara Bölgesi Değer Kazanacak
Çanakkale 1915 Köprüsü’nün bölgeye kazandıracağı değer hakkında yorumlamada bulunan TSKB Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Makbule Yönel Maya, sadece Çanakkale ve Balıkesir bölgesinin değil, Marmara Bölgesi’nde elde edilecek ring güzergahında tüm değerlerin değişeceğini ifade etti. Lojistik ve sanayinin uzun vadede geliştirme görevini de üstlenileceğini aktaran Maya, İstanbul, Bursa, Balıkesir ve Çanakkale şehirlerinin bütün haline geleceğini, bunun da bu şehirlerdeki nüfus hareketliliğini hızlandıracağını ifade etti.
TGM Trend Gayrimenkul Genel Müdürü Hakan Erilkun ise bölgedeki mülk fiyatlarının yüzde 150 oranında artış göstereceğini ifade etti. Lapseki, Kangırlı, Yapıldak ve Suluca bölgelerindeki arsaların imara açılmayan kısımlarının imar türü ve oranlarının belirleneceğinin, dokuyu bozmamak adına birçok alanın villa imarlı olacağını aktardı.
Endeksa CEO’su Görkem Öğüt ise, Çanakkale Köprüsü’nün bölgedeki arz ile talebin karşılanmaması ile fiyatların yükselişine ortam yaratıldığı, köprünün açılışı ile birlikte bölgeye yatırımların başlayacağının beklendiğini aktardı.
Hareketlilik Şimdiden Başladı
18 Mart 2017 tarihinde temeli atılan köprü inşaatı sonrasında özellikle Lapseki ve çevresinde yer alan köylerde hareketlilik şimdiden baş göstermeye başladı. 2 yıl gibi kısa bir süre öncesinde 250 Türk Lirası’ndan değer biçilen arsaların metrekare fiyatları şimdiden 400 – 600 Türk Lirası bandına ulaşmış durumda. Geçtiğimiz yıl Burhanlı’da satılan arsaların metrekare fiyatları ise 15 Türk Lirası’ndan 30 Türk Lirası’na kadar çıktı.
Endeksa verilerine göz atıldığında günümüzde Çanakkale’de bir konutun metrekare fiyatı 2.200 Türk Lirası’na tekabül ederken, amortisman süresi 22 yıl olarak kayıtlara geçiyor. Gelibolu’da ise metrekare fiyatları 1.575 Türk Lirası olurken, bu bölgedeki amortisman süresi ise 26 yıl olarak hesaplanıyor. Köprünün hizmete açılması ile birlikte arz-talep dengesinin sağlanamaması sebebiyle fiyatların hızlı bir şekilde yükseldiği belirtilirken, köprünün faaliyete başlaması ile birlikte sadece Çanakkale’nin değil Tekirdağ, Balıkesir, İzmir, Bursa gibi birçok şehrin yatırım çekmeye başlayacağı belirtiliyor.
Konu hakkında yorumlarını paylaşan Eva Gayrimenkul Değerleme Uzmanı Şeyma Şehirli, Çanakkale 1915 Köprüsü’nün bölgede önemli bir etki yarattığını, Lapseki ile Gelibolu arasında hem konut, hem arsa, hem de tarla fiyatlarında yüzde 100’den fazla artış gözlemlendiğini belirtti. Şehirli, yaptığı açıklamada Çanakkale’de birçok yeni konut projesi olduğunu, Tekirdağ ve İzmir’e kadar olan alanlarda tarla, imarlı arazi ve konut fiyatlarında artış olduğunu ve köprünün tamamlanması ile birlikte tarım, sanayi, hizmet gibi sektörlerde ekonomik aktivitelerin artacağını aktardı.