18 Mart 2017 tarihinde temel atma töreni gerçekleştirilen ve çalışmalarına start verilen Çanakkale 1915 Köprüsü Projesi’nde söz konusu çalışmalar aralıksız bir şekilde sürdürülüyor.
2017 yılının 18 Mart’ında Başbakan Binali Yıldırım ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın iştiraki ile temel atma töreni gerçekleştirilen Çanakkale 1915 Köprüsü Projesi’nde çalışmalar olağan hızıyla devam ediyor. Cumhuriyet’in 100’üncü yıl dönümünde hizmete sunulması hedeflenen söz konusu bu köprünün, 2023 metre büyüklüğüne sahip olan ayak açıklığı sayesinde, dünyanın en büyük asma köprüsü niteliği kazanacak. Toplamda 354 kilometre uzunluğuna sahip olacak otoban üzerinde 31 adet viyadük, 30 adet köprülü kavşak, 5 adet tünel, 143 adet de alt ve üst geçit inşa edilecek. Çanakkale’nin Gelibolu ilçesine bağlı Lapseki ve Sütlüce bölgeleri arasında hayata geçirilecek olan söz konusu Çanakkale 1915 Köprüsü’nün, önümüzdeki 5 yıl içerisinde tamamlanması ve hizmete sokulması hedefleniyor.
Rüzgar Testini Başarı ile Tamamladı
Projenin gerçekleştirileceği alanı şehrin sahip olduğu kuvvetli rüzgar sebebi ile değiştirilen bu proje için Danimarka’da bir rüzgar testi yapılmıştı. Kopenhag’da yer alan Force Technology Test Laboratuarı’nda Çanakkale 1915 Köprüsü’ne rüzgar verilmiş ve köprü saatte 288 kilometre hıza sahip olan bu testi başarılı bir şekilde tamamlanmıştı. Üstelik Çanakkale’de şimdiye kadar kayıtlara geçen en yüksek rüzgar hızı, saatte 130 kilometre idi.
Bölgede Kamulaştırma Çalışmaları Başladı
Lapseki Belediye Başkanı Eyüp Yılmaz tarafından söz konusu olan projeye yönelik yapılan açıklamada, geçtiğimiz Mart ayının 18’inde temeli atılan proje için Lapseki’de gerçekleştirilen kuru havuz çalışmalarının son sürat devam ettiği ifade edildi. Hummalı bir çalışma yürütülen bölgede ayrıca kamulaştırma çalışmalarının da gerçekleştirildiğini dile getiren Belediye Başkanı Eyüp Yılmaz, bu ayın 15’inden itibaren şantiye sahalarının kurulmaya başlanacağını açıkladı. Öte yandan aynı şekilde hafriyat çalışmalarının inşa edilecek olan köprünün diğer yakasında da devam ettiğini dile getiren Yılmaz, gerek Gelibolu’da, gerekse Lapseki’de çalışmaların hız kesmeden sürdürüleceğini de dile getirdi.