Emlak sektöründeki işinizde çok önemli bir noktaya geldiniz ve karşınızdaki onlarca kişiye bir sunum yapmanız gerekiyor.
Böyle bir durumda durum karşısında genellikle insanların yüzde 75’i glossophopia yani toplum içerisinde konuşma korkusu ile karşı karşıya kalabiliyor. Bu korkunun üstesinden gelip karşınızdaki dinleyicilerinize etkili bir sunum hazırlamanın onlarca alıştırması mevcuttur. Fakat bu alıştırmaları yapmaktan daha önemli bir şey vardır ki, o da güvenilirliktir.
Çünkü bazen sunum esnasında yapabileceğiniz en küçük hata bile karşınızdakilerin size olan güvenini büyük oranda sarsabilir. Bu nedenle de muhataplarınız ile aranızda bir güven bağı oluşturamazsanız kitlenizi kendinize inandıramazsınız.
İşte sizin için hazırladığımız sunuma başlamadan önce kitleniz ile aranızda güven bağını oluşturmak ve oluşturduğunu bu bağı korumak için dikkat etmeniz gereken hususlar…
- Sunumunuz esnasında mümkün olduğunca “ee”, “ııı” “şey” gibi kelimelerden uzak durun. Bu kelimeler genellikle farkında olmadan kullanılır. Fakat bu kelimler sebebiyle kitlenizi kaybetmemek için kontrolü elinizde tutmalısınız. Çünkü bu gibi dolgu kelimeler sizin kendinize olan güvensizliğinize işaret eder ve dolayısıyla bu durum kitlenize de geçer.
- “Adeta”, “Umarım” ve “Tercihen” gibi kelimeler de belirsizlik ve kararsızlık alametleri olması sebebiyle sunumunuz esnasında bu kelimelerden de uzak durmalısınız.
- İş dünyasında kullanılan ve klişe olan kelimelerden de uzak durmalısınız. Sunum yapmış olduğunuz kitlenizin ilgisini çekebilmek için farklı yollar bulmalısınız.
- Hazırlamış olduğunuz sunumun içeriğini, sunum yaptığınız topluluğa göre hazırlamalısınız. Bunu gerçekleştirebilmek için de sunum yapacağınız topluluk hakkında daha önceden ufak çaplı bir araştırma yapmalısınız.
- Hazırlamış olduğunu slayt ve broşürlerde herhangi bir hata olmamasına oldukça dikkat etmeniz gerekir. Sunumunuzu dikkatli bir şekilde takip eden kitlenizin ilgisinin başka bir noktaya kaymasına mani olmalısınız.
Bu kuralları yalnızca başarılı bir sunum için değil ekip toplantıları gibi durumlarda da uygulamanız, başarınıza başarı katmanıza yardımcı olacaktır.