İstanbul Taksim’deki Atatürk Kültür Merkezi’nin yıkımına önümüzdeki mart ayında başlanıyor.
Temelleri 1946 Yılında Atılmıştı
Mart ayında yıkımına başlanacak olan İstanbul’daki Beyoğlu Atatürk Kültür Merkezi’nin yerine 2.500 kişilik opera binası yapılması planlanıyor. Kültür Merkezi’nin son hali görüntülendi. Atatürk Kültür Merkezi’nin temelleri 1946 yılında atılmış, ancak bütçe yetersizliği sebebiyle 10 yıl boyunca inşaatına başlanamamıştı. İnşaatı tamamlanan AKM binası 1969 yılında İstanbul Kültür Sarayı adıyla hizmete açılmıştı. Hizmette olduğu yıllarda çıkan yangın nedeniyle bir süre kapatılan, daha sonra açıldığında Atatürk Kültür Merkezi adını alan binanın mimarlığını Hayati Tabanlıoğlu yapmıştı.
Binadaki Eşyalar Taşındı
AKM olarak bilinen Atatürk Kültür Merkezi’nde mart ayında başlayacak olan yıkım çalışmalarından dolayı binanın içindeki tüm eşyalar taşındı. Yeni projenin mimarlığını üstlenen Murat Tabanlıoğlu binayı yeniden inşa ederek modern bir hale getirecek. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan daha önce yaptığı açıklamada AKM inşaatının 2019 yılının ilk üç ayında tamamlanacağını söylemişti.
Taksim Meydanı Sürekli Canlı Tutulacak
Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan da Atatürk Kültür Merkezi’nin yıkılarak yerine yenisinin inşa edilmesi ile ilgili konuşmuştu. Demircan, AKM’nin yapım sürecinin hızlı bir şekilde başlamasının ve yapımının da aynı hızda tamamlanmasının bulunduğu bölgeyi heyecanlandıracağını, inşaat bittiğinde kültür sanat yaşamında bir patlama yaşanacağını, büyük bir yoğunluk olacağını, Taksim Meydanı’nın AKM’de sürekli olarak düzenlenecek olan programlar nedeniyle sürekli canlı ve kalabalık olacağını söylemişti.
885 Kişilik Otopark Bulunacak
AKM’nin ilk mimarı Hayati Tabanlıoğlu’nun oğlu Murat Tabanlıoğlu’nun mimarlığını yapacağı yeni Atatürk Kültür Merkezi binasında 2.500 kişilik opera salonu, 1.000 kişilik konferans salonu, 800 kişilik tiyatro salonu, 285 kişilik sinema salonu, 250 kişilik oda tiyatrosu salonu, bir kütüphane, bir sergi salonu ve 885 araç kapasiteli bir de otopark bulunacak.
Binanın Dışı Ekrana Olarak Dizayn Edilecek
Yeni AKM binasının üst katında yer alacak olan restoranın manzarası ikinci boğaz köprüsü ve tarihi yarımada olacak. Binanın dış cephesi büyük bir ekran olacak şekilde dizayn edilerek, ekrana yansıtılan tiyatro, opera, bale gösterilerinin Taksim Meydanı’nda bulunan vatandaşlar tarafından izlenmesi sağlanacak. AKM’ye uzanan araç trafiği de yer altı tüneline aktarılacak, binanın önü araç trafiğinden uzak olacak.