Arsa Yükünü Hafifletmek İsteyen Müteahhitlerden Maliye’ye Teklif!

Arsa sahini adına gerçekleştirilen emlak vergisi, harç, su, elektrik gibi ödemelerin gider olarak gösterilememesi müteahhitleri zora sokuyor. Müteahhitler, bu harcamaların gider olarak gösterilmesi adına Maliye Bakanlığı'na çağrıda bulundu.

Arsa sahini adına gerçekleştirilen emlak vergisi, harç, su, elektrik gibi ödemelerin gider olarak gösterilememesi müteahhitleri zora sokuyor. Müteahhitler, bu harcamaların gider olarak gösterilmesi adına Maliye Bakanlığı’na çağrıda bulundu.

İnşaat ve gayrimenkul sektörü temsilcileri, arsa sahibi adına müteahhit firmalar tarafından gerçekleştirilen emlak vergisi, harç ödemeleri, su ve elektrik gibi harcamaların gider olarak gösterilememesinden yakınıyor. Sektörlerin temsilcileri, bu tarz harcamaların tekrar gider olarak gösterilmeye başlanılması için Maliye Bakanlığı’na çağrıda bulundu.

Özelgeler Müteahhitlerin Belini Büküyor!

Maliye Bakanlığı’nın büyük bir sıklık ile ‘özelge’ uygulaması yapması, gayrimenkul sektörü içerisinde önemli bir karışıklığı ortaya çıkartıyor. Kanunlarda değişiklik yapılmadan, özelgeler ile uygulamalarda önemli değişiklikler yapılıyor. Kat ve hasılat payı ile alakalı inşaat işlerinin özelge ile yapılan değişikliklerden bıkkınlık geldiğini belirten sektör temsilcileri, arsa yükünün müteahhit firmaları için hafifletilmesi adına eski sisteme dönülmesi adına öneride bulundu.

İnşaat sürecinde arsa sahibi adına müteahhit firmaların ödemelerini yaptığı emlak vergisi, harç, ruhsat, su, elektrik, belediye ödemeleri gibi ödemelerin Vergi Usul Kanunu’nun 3/B maddesi kapsamı ile, inşaatı gerçekleştiren şirketin yaptığı harcamalar arasında tekrar gösterilmesine olanak sağlanması talep edildi.

Uygulama Yakın Geçmişte Yürürlükteydi!

Yakın geçmişte talep edilen uygulama yürürlükteydi. Maliye Bakanlığı, arsa sahipleri adına müteahhitlerin gerçekleştirdiği ödemelerin sözleşmenin kapsamında yer alması ve ödemelerin belgelendirilmesi ile birlikte müteahhit gideri olarak kabul ediyor ve KDV’de indirim yapılmasına imkân tanıyordu. Lakin vergi mevzuatlarında değişiklik yapılmadan Maliye Bakanlığı tarafından verilen özelgeler ile birlikte görüş değişikliği yaşanması adına bu uygulama yürürlükten kaldırılarak bu tarz ödemelerin gider olarak kabul edilmemesi sağlandı.

Sektör yetkilileri, vergi kanunları ile kabul edilen haller içerisinde yer almayan bu sözleşmelerin vergi daireleri ile alakası olmadığının kabul edilmesi ile birlikte fatura ya da benzeri belgelerin arsa sahibi adına düzenlenmesi halinde gider olarak kabul edilmemesi ve KDV indiriminin gerçekleşmemesi hükmünün getirilmesinin sektördeki maliyetleri önemli ölçüde şişirdiğini ifade ettiler.

Devam eden süreçte Maliye Bakanlığı’nın bir uygulama getirdiğini, bu uygulama ile birlikte arsa sahibi için yapılan emlak vergisi, ruhsat, harç, su, elektrik, belediye gibi ödemelerin arsa sahibi tarafından müteahhit firmaya fatura edildiğini ifade eden sektör yetkilileri, bu uygulamanın da kısa bir süre uygulanması sonrasında özelge ile kaldırıldığını aktarıldı.

Harcamalar Arsa Sahibinin Değil, Müteahhidin!

Yapılan özelge değişiklikleri ile birlikte müteahhitlerin arsa sahipleri adına gerçekleştirdikleri tüm harcamaların mali bir külfet olarak ortaya çıktığını aktaran sektör yetkilileri, yapılan harcamaların arsa sahibi tarafından değil, müteahhit tarafından gerçekleştiğini, bu bağlamda bu harcamaların da gider olarak gösterilmesi gerektiğini vurguluyor. Müteahhitlerin safi gelir ve kazancının dikkate alınması konusunda talepte bulunan gayrimenkul sektörü temsilcileri, Vergi Usul Kanunu’nun 3/B maddesinde yer alan ‘Vergilendirmede vergiyi doğuran olay ve bu olaya ilişkin muamelelerin gerçek mahiyeti her türlü delille ispatlanabileceği hükme bağlanmıştır’ maddesini hatırlatıyor.

Görüşlerini Yaz

Lütfen bir yorum yap!
Lütfen buraya adını yaz.