Arazi Tapu Harcı Fiyatları ve Hesaplama

Tapu harcı masrafı, herhangi bir taşınmaz malın alım – satım işlemleri adına tapu dairelerinde alınan hizmetin karşılığında ödenmesi gereken masraf olarak bilinmektedir. Konut, iş yeri, arsa, arazi gibi çeşitli taşınmaz mallar adına ödenmesi gereken bu masraf, taşınmaz malın satış değeri üzerinden hesaplanmaktadır. Normal şartlarda binde 20 olarak hesaplanan tapu harcı, düzenlenen kampanya kapsamında yalnızca arsa ve arazi alım – satım işlemlerinde bu şekilde hesaplanmaktadır. Bunun dışında konut ve iş yerleri için binde 15 oranı esas alınmaktadır.

Arazi Tapu Harcı Fiyatları

Bir arazi satın almak isteyen vatandaşların öncelikle arazi tapu harcı ödemesini gerçekleştirmesi gerekmektedir. Bu doğrultuda ödenmesi gereken arazi tapu harcı fiyatları, arazinin tapuda beyan edilen satış bedeline göre değişiklik göstermektedir. Satışa konu olan arazinin değeri yüksek olduğunda tapu harcı bedeli de yüksek çıkmakta, satış değeri düşük olduğunda, tapu masrafı da düşük çıkmaktadır. Dolayısıyla arazi tapu harcı fiyatlarının belirlenmesi adına hesaplama yapılması gerekmektedir. 2019 yılında gerçekleştirilecek olan arazi alış – satışlarında binde 20 oranında harç ödemesi yapılması gerekirken, bu oran hem alıcı, hem de satıcı için geçerli kılınmaktadır. Yani, her iki taraftan da bu şekilde harç ücreti alınmaktadır.

Arazi Tapu Harcı Hesaplama

Herhangi bir arazinin satışını gerçekleştirmek isteyen ve alacak olan vatandaşlar ne kadar harç ödemesi yapacağını belirleyebilmek için arazi tapu harcı hesaplama işlemini gerçekleştirmektedir. Genellikle Tapu Kadastro Genel Müdürlüğüne bağlı tapu dairelerinde gerçekleştirilen bu işlemin ardından vatandaşlar ilgili kanallar üzerinden ödeme işlemini gerçekleştirebilmekte ve tapunun satışını tamamlayabilmektedir.

Arazilerde uygulanan tapu harcına örnek verilmesi gerekirse; 100 bin TL değerinde bir arazi için ödenmesi gereken tapu harcı miktarı, hem alıcı, hem de satıcı adına 2 bin TL olmak üzere toplamda 4 bin TL kadardır.

Arazi Tapu Harcı Ödemesi Nereye ve Nasıl Yapılır?

Arazi tapu harcı ödemesi, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünün anlaşmalı olduğu bankaların şubeleri ve ATM’leri üzerinden, vergi dairelerinden ya da online ödeme platformu üzerinden gerçekleştirilebilmektedir. Vatandaşlar arazi tapu harcı ödemesini Tapu Kadastro’nun oluşturmuş olduğu online platform üzerinden gerçekleştirmek istediğinde, tapu dairesinden e-Tahsilat seri numarasını talep etmesi gerekmektedir. Bu sayede kolaylıkla kredi kartından ödeme yapılabilmektedir.

Görüşlerini Yaz

Lütfen bir yorum yap!
Lütfen buraya adını yaz.