Apartman Sığınakları Kiraya Verilebilir mi? Yargıtay’dan Emsal Karar!

apartman-siginaklari-kiraya-verilebilir-mi-yargitaydan-emsal-karar

Yargıtay, apartmanların bodrum katlarında bulunan kiraya verilmesi hakkında emsal bir karar verdi.

Yargıtay Boşaltılmasına Karar Verdi

Yargıtay tarafından verilen karar apartmanlarda bodrum katlarında bulunan sığınakların kiraya verilmesi ile ilgili emsal teşkil ediyor. Yargıtay bodrum katlarındaki sığınakların kiraya verilemeyeceği yönünde karar verdi. Bu kararla 50 yıldır kirada olan bir apartmanın bodrum katı Yargıtay kararı ile boşaltıldı.

Bir apartmanda oturanlar tarafından 1968 yılında alınan ortak bir kararla apartmanın bodrum katındaki ve mimari projede ortak alan olarak belirtilen alandaki hizmetli odasını, kömürlüğü ve sığınağı birleştirerek kiraya verildi. Binaya yeni taşınan bir kişi bu konuyu mahkemeye taşıdı. Yargıtay tarafından verilen karar bu bölümün kiraya verilemeyeceği ve boşaltılması yönünde oldu.

50 Yıldır Apartmana Gelir Elde Ediliyordu

50 yıldır kirada olan apartmanın ortak alanı Yargıtay kararı ile boşaltılıyor. Apartman sakinleri, ortak giderler için gelir elde etme amacıyla 1968 yılında projede ortak alan olarak görünen alandaki hizmetli odasını, sığınağı ve kömürlüğü birleştirmiş ve kiraya vermişlerdi. Bina sakinleri bu kararı 50 yıl önce oy birliği ile almışlardı.

2014 yılında aynı apartmandan konut satın alarak yerleşen bir kişi bu duruma itirazda bulundu. Diğer sakinleri bu konuda ikna etmeyi başaramayan bu kişi, sığınağın mesken olarak kullanılması konusu hakkında mahkemeye başvurarak dava açtı. Davacı, dava dilekçesinde söz konusu alanda kiracı olarak oturmakta olan ailenin burayı boşaltmasını istedi. 5. Sulh Hukuk Mahkemesi’nde görülen davada 634 sayılı Kat Maliki Kanunu’nun 4. Maddesi’ne uygun olarak tadilat projesi gerçekleşmeyen alanın ortak alan olduğuna, 3.194 sayılı İmar Kanunu’nun 13. Madde’si gereğince davalı olan bina sakinlerinin vermiş olduğu bu ortak kararın önlenmesine karar verildi.

Mahkemeden Ortak Alanın Boşaltılması Kararı Çıktı

İlgili mahkeme, davaya konu olan alanın 30 gün içinde boşaltılmasına, bu süre içinde boşaltılmaması durumunda zorla boşaltılacağına karar verdi. Bu karar davalılar tarafından Yargıtay’a taşınarak temyiz edildi. Ancak, Yargıtay 20. Hukuk Dairesi de emsal nitelikte bir karar verdi.

Yargıtay 20. Hukuk Dairesi tarafından verilen emsal kararda, davacının talebi olan bu alanın boşaltılmasına, ihtarname masrafı olan 294.34 liranın davalılardan tahsil edilmesine, 30 gün içinde boşlatılmadığı takdirde zorla boşaltılacağı kararının temyiz edilmiş olmasına rağmen temyiz itirazının yerinde bulunmadığına karar verdi.

Görüşlerini Yaz

Lütfen bir yorum yap!
Lütfen buraya adını yaz.