Gayrimenkul amortisman süresinin yatırım odaklı finansal hareketlilik gösteren sektörlerde aktif olarak kullanılan ekonomik bir kalem olduğu bilinmektedir.
Amortisman süresi genel tabiriyle, yatırım yapılan gayrimenkul aracının, kendi değerini ne kadar sürede amorti edebilmesini hesaplayan sistemdir. Bu sistemle yatırım yapılan aracın karlılık oranını ya da bir sonraki yatırımın zamanlaması ve yine karlılık oranı saptanabilir.
Gayrimenkul Amortisman Süresinin Hesaplanması
Gayrimenkul yatırım sektöründe izah edildiği gibi amortisman süresinin hesaplanması, tamamen tüzel kişilerin ya da bireysel olarak çalışan şahısların ticari amaçlı karlılık oranının hesaplanması için kullanılmaktadır. Buna örnek olarak, sermayesini konuta yatıran kişilerin 400 bin TL ile konut sahibi olduğunu ve konutunu ayda 2000 TL’ye kiraya verdiğini düşünürsek, 400 bin TL / 2000 TL = 200 olarak değerlendirerek, toplam 200 ayda yatırılan ana sermayenin amorti ettiği belirtilebilir.
Gayrimenkul aracının Amortisman Süresiyle Kira Bedeline Etkisi
Amortisman süresinin hesaplaması yukarıda belirtildiği gibi uzun vade sonuçlarını vermektedir. Bu basit hesaplamada 200 ay boyunca aynı kira bedelinin değişikliğe uğramadan kiracıdan tahsil edildiği öngörülmektedir. Fakat gayrimenkul yatırımı yapılan ülkenin yıl bazındaki ekonomik değerleri, enflasyon oranları, giderek değişen, gelişen yaşam standartları aynı şekilde gayrimenkul sahibinin yıl bazında kira bedelinde artışa gidebileceği söylenebilir.
Her yıl belli oranlarla artış gösteren kira bedeli ise, basit formülle saptanan 200 ay vadesi, doğal olarak kısalmış olacaktır ki, bu da yapılan yatırımın ana sermayesi daha kısa sürede kendini amorti edebileceği söylenebilir. Bu yatırım sahibinin gelir – karlılık oranıdır. Amortisman süresinin Gayrimenkule etkilerinden biri de, yatırımı yapılan konutun ilerleyen zaman içinde yıpranması, tercih edilen yaşam standardını karşılayamaması, buna bağlı olarak istenilen kira bedelini ödeyebilecek müşteri potansiyelinin azalması anlamına gelebilir.
Diğer gider kalemlerinden biri, kullanım halinde olan ve yıpranan gayrimenkulün onarımı, tadilatı ya da yenilenmesi, gayrimenkul sahibi için ayrı olarak hesaplanması gereken giderlerdir.