Altına Dayalı Kira Sertifikası Satışları Başlangıcı 2 Ekim’de!

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Hazine Müsteşarlığı tarafından altın tahvili ve altına dayalı kira sertifikası için satışların 2-6 Ekim 2017 tarihleri arasında gerçekleşeceğini aktardı.

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Hazine Müsteşarlığı tarafından altın tahvili ve altına dayalı kira sertifikası için satışların 2-6 Ekim 2017 tarihleri arasında gerçekleşeceğini aktardı.

Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, vatandaşların ‘yastık altı’ tabiri ile biriktirdiği 300 milyar Türk Lirası değerindeki 2.200 tonluk altının Türk ekonomisine kazandırılması konusunda yapılan çalışmalar hakkında açıklamada bulundu. Bu hedefin gerçekleşmesi için yapılacak ihraçların Türkiye genelinde aşamalı olarak gerçekleştirileceğini aktaran Şimşek, başlangıcın İstanbul’dan yapılacağını, sırası ile tüm şehirlerde tahvil satışlarının gerçekleştirileceğini belirtti.

Başbakan Yardımcısı Şimşek, biriktirdikleri altını devlet güvencesi ile değerlendirmek ve yatırıma dönüştürmek isteyen vatandaşların belirlenen süre zarfında sahip oldukları altınları Hazine tarafından açıklanan Ziraat Bankası şubelerine teslim etmeleri gerektiği, teslim etmeleri esnasında ise verilen altınların karşılığında altın tahvili almaları gerektiğini aktardı.

Taleplerin toplanması sonrasındaki ilk hafta içerisinde Hazine Müsteşarlığı tarafından hazırlanacak, vatandaşların altınları karşılığında altın tahvili ve altına dayalı kira sertifikaları yine altınların teslim edildiği Ziraat Bankası şubeleri vasıtası ile vatandaşlara aktarılacak.

Getiriler Vatandaşın Hesabına Otomatik Yatırılacak!

Biriktirdikleri altınları yatırıma dönüştürerek ek getiri elde edecek vatandaşların, altın fiyatına endeksli olarak Türk Lirası cinsinden kazanç sağlayacağını aktaran Başbakan Yardımcısı Şimşek, bu ek getirilerin vatandaşlar adına açılacak Ziraat Bankası hesaplarına düzenli olarak yatırılacağını belirtti.

Vatandaşların arzu etmeleri halinde altın tahvilini ya da altına dayalı kira sertifikasını Ziraat Bankası’na geri satarak, parasını Türk Lirası olarak temin edebileceğini aktaran Şimşek, vatandaşların ihtiyaç hasıl olması halinde evdeki altınlarını satarak nakde çevirdiği gibi, altın tahvili ve altına dayalı kira sertifikası için de aynı durumun geçerli olacağını aktardı. Durumun avantajı olarak, satılan tarihe kadar olan işlenmiş altın getirisinin de Türk Lirası cinsinden bankalardan temin edileceğini aktaran Şimşek, vatandaşların aynı zamanda vade sonu itibariyle talepleri doğrultusunda ekstra maliyet olmadan kilogramlık külçe altın ya da çeyrek altın olarak temin etme haklarının da olduğunu kaydetti.

Uzun Vadede Olumlu Etki Hedefleniyor

Şimşek, yaptığı açıklamada bahsi geçen iki yatırım enstrümanının Türkiye ekonomisine uzun vadede olumlu bir etki yaratacağını aktarırken, bu yatırımlar sayesinde Türk ekonomisinde dışa bağlılığın da önemli ölçüde azalacağını aktardı.

Sermaye piyasalarının gelişiminde olumlu bir etki yaratılması adına yatırımcı tabanının genişleyeceğini, yatırım yapılabilir araç çeşitliliğinin kazandırılacağını ve yatırımcılar tarafından ihtiyaç duyulan yeni yatırım araçlarıyla birlikte sermaye piyasalarına olan erişimin artacağını aktardı.

Yastık altı altınların ekonomiye kazandırılması ile Türkiye’nin tasarruf havuzunda önemli bir genişleme yaşayacağını aktaran Şimşek, faiz oranlarının bu sayede düşeceğini, yatırımlar için de ihtiyaç duyulan kaynağın büyüyeceğini ifade etti. Vade sonunda vatandaşların sistemde kalmaya devam etmeyi talep etmeleri halinde mevduat büyüklüğünün de artacağını ifade eden Şimşek, bu büyüklüğün kredi ve mevduat oranları üzerindeki baskıyı hafifletmesinin gündemde olduğunu aktardı.

Toplanan altınların Hazine Müsteşarlığı’nın Merkez Bankası’ndaki hesabına aktarılacağını ifade eden Şimşek, bu sayede Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın brüt rezervlerinde de güçlenme olacağını ifade etti.

Görüşlerini Yaz

Lütfen bir yorum yap!
Lütfen buraya adını yaz.